Пътуването с този автобус е безплатно и ви спестява разправия с шофьора. Защото такъв няма.

Става дума за електрическите микробуси на CityMobil2 - пилотна платформа, съфинансирана от ЕС и включваща 45 партньори от няколко държави. От септември 2012г. насам за срок от 4 години иноватори, доставчици и общински власти тестват как би изглеждала система за градски транспорт без водачи.

Целта е в следващите 30 години публичният транспорт в Европа да се раздели с презовни средства, движещи се с петрол.

Централата на проекта е в Ла Рошел във Франция, но от началото на октомври миробусите се тестват за пръв път в реална среда в гръцкия крад Трикала. Изпитанията ще продължат до февруари.
През последната година CityMobil2 бе тестван на полигони в Ла Рошел в Западна Франция, в университетски кампус в Лозана и край Хелзинки. Но всичко това бяха лабораторни условия и, естествено, нямаше нито един инцидент.

Сега авторите на проекта влизат в реалния живот – по тесните криволичещи гръцки улички сред бездомни кучета, велосипеди, мотопеди и нетърпеливи шофьори.

Наложи се гръцкото правителство да внесе поправки в закона, за да е възможно тестването в градска среда, а общината изгради специалната бус лента, което лиши водачите от място за паркиране в част от центъра.

Роботизираните микробуси не приличат на нещо от научната фантастика – по-скоро наподобяват хибрид между колички за голф игрища и улична каравана за сладолед.

В тях се побират не повече от 10 души, а скоростта не надхвърля 20 км/ч, но въпреки това са сензация в града.

Захранвани с 6 акумулатора, те могат да се движат единствено по строго определен маршрут и ако на него има някакво препяствие, датчиците подават команда и микробусът спира. Те са насочвани от GPS, сензори, лазери и камери, изпращащи информацията до контролен център.Там, впрочем, седят истински оператори, готови да се намесят в случай на инцидент.

"Много градове от цяла Европа кандидатстваха за този проект. Предлагаха сравнително ограничена градска среда, но ние им казахме, че можем да го направим в съвсем реална обстановка в центъра на града и така спечелихме", разказва за "Асошиейтед прес" Одисеас Раптис, ръководител на отдела за дигитални проекти в общината. "Разполагаме с автобусно трасе сдължина от 2.4 км, смесено с трафик, пешеходци, коли, велосипедисти... Нищо подобно не е правено досега".
Василис Каравидас, главен инженер на проекта в Гърция, е обучаван в "Робософт". Това е компанията, разработила микробуса в югозападния френски град Бидар.

Засега безпилотните машини се движат без пътници. Когато по-късно през октомври бъде изградена оптичната мрежа за по-висока скорост за обмяна на данни, те ще бъдат отворени и за желаещите да ги изпробват.

Доскоро Трикала бе известен със затвора край града, от който през последните години имаше няколко зрелищни бягства.

Днес жителите му постепенно свикват да са ИТ център, защото тук се тестват финансирани от ЕС медицински програми, включително за предаване на данни за състоянието на сърцето в кабинета на личния лекар или за проследяващи устройства за страдащи от Алцхаймер.

В центъра се издига "Цифрово дърво" - конструкция със соларни панели, благодарение на която от контакти по околните пейки може да си заредите смартфона.
Проектът CityMobil2 е олицетворение на политиката на ЕС за намаляване на въглеродните емисии чрез промени в градския транспорт. Част от нея са проекти за смяна на петролните двигатели с електрически и схемите за споделен превоз, които скоро може да размият границите между частен и обществен транспорт.

Филип Крист, старши анализатор в Международния транспортен форум (институт към Организацията за икономическо сътрудничество и раизвитие в Париж), казва, че тенденциите в този сектор трудно да се прогнозират, тъй като светът бързо се движи към автоматизирани системи.

"Прекалено често гледаме на технологичните промени золирано от останалите процеси. Но има много голям шанс технологиите да създадат съвършено нови способи за потребление, за които днес имаме съвсем мъглява представа. Реалността е, че всичко се променя около тези технологии и ако те позволят появата на по-добри алтернативи, не е изключено хората да изгубят интерес към притежаването на лични автомобили."Моделите, разработвани от неговия институт, показват, че градският транспорт може да бъде далеч по-ефективен. В средно голям европейски град, например, може да се наложи подобна на такси услуга за споделено пътуване по най-оптималния маршрут, която да измести дори автобусите и леките коли. "Установихме, че тези системи могат да осигурят почти същата мобилност, но с 95% по-малко превозни средства."

Безпилотните коли и автобуисите засега изглеждат лесен начин за оптимизиране на трафика. В опит да намалят вероятността за човешки грешки, изобретателите оборудват традиционните превозни средства на градския транспорт с повече автоматични функции и в същото време повишават стандартите за безпилотните коли.

В Трикала първите реакции за микробусите на CityMobile2 са смесени. Не всеки е доволен, че са намалели местата за паркиране и някои шофьори на автобуси може да си изгубят работата.

Пенсионерът Михалис Пантелис обаче казва, че е горд, че градът му е избран заедно с още 5 за тестовете. "Мисля, че е чудесно. Помислете си колко народ ще дойде в Трикала да го види. Ново е и е иновативно. Напомня на играчките на внуците ми."