Знаете, че нашият подход, не само в ядрената енергетика, е да окуражаваме България към енергийната диверсификация. Ние смятаме, че от страна на България има много по-голям интерес, отколкото от страна на САЩ.
Това заяви Родерик Мур, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ у нас. Коментарът на Мур бе в отговор на въпроса на БГНЕС как оценява отказа на България от „Уестингхаус“ за строителството на 7-ми блок а АЕЦ „Козлодуй“.
Според американския дипломат страната ни е уязвима по отношение на проблеми с доставките на енергоносители и може да получи съдействие от САЩ срещу тази уязвимост.
„Компанията „Уестингхаус“ е една много, много силна компания с дългогодишен опит в страната”, продължи Родерик Мур.
„Уестингхаус“ има много възможности, предлага много услуги, и не само в изграждането на ядрени обекти, но и може да предложи други услуги, които може да заинтересуват България. Несъмнено, ако имате планове за сфери, от които американският бизнес, включително компанията „Уестинхаус“ се интересуват, хубаво е тя да остане в играта“, подчерта Родерик Мур.
БГНЕС припомня, че в петък след срещата си с Доналд Туск министър-председателят Борисов заяви, че газопроводът „Южен поток”, който е добър проект за България, отдавна щеше да се строи, ако неговото правителство не беше паднало от власт през февруари 2013 г.. Ако не ви бях спрял и на “Уестингхаус” седми реактор, още 20 млрд. щеше да търси България, добави той, имайки предвид проекта за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ по американска технология.
Идеята за 7 блок
В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на американския гигант „Уестингхаус“ на площадката в Козлодуй. Неговото изграждане ще ни позволи и занапред да останем в клуба на държавите развиващи ядрената енергетика за мирни цели. Предлаганият проект е не само един от най-модерните, но също така ще създаде хиляди нови работни места в България и ще произвежда екологично чист ток за десетилетия напред на сравнително ниска цена.
През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. "Уестингхаус" трябва да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.
Планира се реакторът АР-1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.
От “Уестингхаус” съобщиха, че проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" е около 5.3 млрд. долара, а цената на тока от новата мощност би била 75 долара на мегаватчас.
Кои са "Уестингхаус"
"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.
"Министерството на енергетиката на САЩ ни казва къде може и къде - не да има реактор, изграден по тази технология. Собствеността е 87% на японски акционери, но от 60 г. Вашингтон решава къде може и къде – не, да строим тези реактори. Над половината реактори в света са построени по технологията на Уестингхаус. Ние сме частна компания, опитваме се да стоим настрана от политиката", заяви изпълнителният директор на компанията Дани Родерик при едно от посещенията си в страната ни.
"Уестингхаус" в България
Американската компания е на българския пазар отдавна. Между 2001 и 2007 г., "Уестингхаус" успешно са модернизирали всички несвързани с безопасността системи за управление на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй". От 2009 г. насам инженерният офис на "Уестингхаус" в София успешно е завършил или в момента изпълнява множество големи проекти за модернизация на системи за контрол и управление за клиенти от регион Европа, Близкия изток и Африка. През ноември 2013 г. компанията подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на системите за управление на спецкорпус 3 (СК-3) в централата.