Президентът Владимир Путин се срещна с престолонаследника на Абу Даби и с министъра на отбраната на Саудитска Арабия. Срещите са първите, откакто е започнала сирийската операция на Русия, отбелязва "РБК дейли”.Експерти на вестника обясняват, че арабските монархии се стремят да маркират кого подкрепят в Сирия и да разберат действията на Русия.

На 11 октомври Путин разговаря в Сочи с престолонаследника на Абу Даби, зам.-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ Мохамед ал Нахаян, и с министъра на отбраната на Саудитска Арабия принц Мохамед ибн Салман. Обсъдени бяха сигурността в Близкия изток и конфликтът в Сирия, съобщиха агенциите.

Според Зеев Ханин, главен експерт в израелското министерство по интеграцията на имигрантите, Москва е заявила "конкретния си интерес в Сирия - да се запази режима на президента Башар Асад, със самия Асад или без него, но срещу някакви условия в своя полза".

Всички страни, включени по някакъв начин в уреждането на кризата, вече са готови да приемат руските войски като играч в региона. Сега тези държави, включително Саудитска Арабия, се стремят да договорят известни рамки - готови са да предоставят на Москва свобода на действията, но само докато те не променят съществено формирания баланс на интереси. Тъкмо за допустимите рамки на действията в Сирия са разговаряли Путин и саудитският принц, смята израелският аналитик, цитиран от вестника и Би Би Си.

Мохамед ибн Салман пристигна в Русия, за да убеди Путин да спре бомбардировките над позициите на умерените опозиционери в Сирия, заявява руският политолог Александър Шумилин.

"Путин казва, че в Сирия няма никаква умерена опозиция. Принцът иска лично да му обясни кой трябва да бъде смятан за умерена опозиция, кого и защо подпомага Саудитска Арабия и каква ще е помощта й занапред", твърди експертът. Докато страните не се разберат по този въпрос, напредък не може да има, добавя колегата му Ханин.

Саудитска Арабия се опасява от формирането на съюз между Русия и Иран в Сирия, заяви министър-председателя на страната Адел ал Джубейр след срещата си с президента на Русия Владимир Путин, провела се в град Сочи, предаде Regnum, цитирана от "Фокус".

„Ние изразихме своята загриженост за това, че операциите на Москва и Техеран в Сирия са в резултат на вероятен съюз между Иран и Русия. Но в разговора нашите руски партньори ни обясниха, че главната цел в края на краищата е борбата с терористите от „Ислямска държава“, каза Ал Джубейр. 

По време на срещата той и Путин обсъдиха възможностите за национално помирение в раздираната вече четвърта година от гражданска война Сирия.