Контролът върху изкуствения интелект от страна на корпорациите може да обрече останалите слоеве от обществото на нищета, предупреждава Стивън Хокинг. Известният учен отново коментира една от любимите си теми – изкуствения интелект и роботите, като не пропусна да предупреди за опасностите, които крият те за човечеството, съобщава technews.bg. Британският физик засегна темата за технологичната безработица – ситуация, при която технологичните промени водят до спад в търсенето на работна сила.

В бъдеще основната част от производството може да бъде напълно автоматизирана и изпълнявана от роботи.

Възможни са два сценария на развитие.

При първия ще се подобри животът на всички хора за сметка на труда на машините.

Във втория сценарий обаче собствениците на корпорации, които контролират създаването на умни системи и роботи, ще застанат на върха на света, докато останалите слоеве от обществото ще потънат в нищета. Отчитайки сегашната ситуация, Стивън Хокинг прави извода, че човечеството по-скоро се развива по втория сценарий.

Хокинг отново говори и за опасностите на изкуствения интелект като цяло.

По неговите думи, заплахата от изкуствения интелект в момента се състои не в това, че той е лошо нещо, а в това, че е компетентен. Суперинтелигентният разум ще бъде изключително ефективен при постигане на своите цели и ако те не съвпадат с тези на хората, човечеството ще се окаже в беда.

Ученият дава за пример мравуняк, който се оказва в зоната на наводняване при строителство на водно-електрическа централа. В този случай хората не са преднамерени и зли унищожители на мравките, но при реализация на проекта едва ли ще се замислят за тях.

Същата ситуация може да възникне и с изкуствения интелект, ако хората му пречат при изпълнение на дадена задача.

Да не поставяме човечеството в положението на мравките, казва Стивън Хокинг, цитиран от Reddit.

Друга заплаха от страна на изкуствения разум може да се окаже това, че за изпълнение на поставените цели, ИИ отнема от човека жизнено-важни ресурси, например енергия.

Водещият физик не се ангажира с възможни срокове за създаване на пълноценен изкуствен интелект, но според него, когато се появи подобен разум, това ще бъде или най-доброто, или най-лошото изобретение на човечеството.