В Софийския градски съд /СГС/ днес се гледа делото срещу Волен Сидеров за хулиганство във връзка с инцидента на летище Варна от началото на миналата година, в който участва лидерът на Атака, както и негови съпартийци.
Очаква се днес да стане ясно и кога главният прокурор ще поиска имунитета на Сидеров заради скандала и поведението му в петък вечерта пред клек магазин в центъра на София.
Още в събота градският прокурор Христо Динев заяви, че ще бъде изготвено предложение до главния прокурор за сваляне на имунитета на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов.
„Бяха дадени съответните указания да се извършат всички необходими законови действия, за да се изяснят данните, които да допринесат за изясняване на възникналия конфликт. Към настоящия момент са разпитани 15 свидетели, има назначени съдебно-медицински експертизи. От събраните материали е ясно, че хулиганско деяние, извършено от лица с имунитет, е извършено с изключителен цинизъм срещу органи на власти, които изпълняват задълженията си по опазване на обществения ред. Ще бъде изготвено предложение за сваляне на имунитета на народните представители, отправено към главния прокурор. Хулиганските действия са продължили около 3 часа”, каза Динев.
Младен Маринов, директор на СДВР, заяви, че в 22.21 ч. в петък, представило се като Славов, подава сигнал на телефон 112, че на ул. „Г.С. Раковски”, в магазин за алкохол и цигари се продават акцизни стоки без бандерол. „Сигнал е получен от дежурен на 1-во РПУ и е разпореден на автопатрул на 1 РПУ. В 22.28 часа е получен сигнал на 112 от Румен Асенов, продавач в магазин за алкохол и цигари, че лицето Волен Сидеров с лица около него възпрепятстват дейността на магазина и правят скандал. В 22.30 часа сигналът е повторен. Отивайки на място, патрулът уведомява главната дежурна на СДВР за случая и предприема действия. Имало е словесен скандал с бутане. Полицаите са казали, че има сигнал за нелегална дейност в магазина от Сидеров и ще го проверят”, каза Маринов.
Директорът на СДВР заяви, че е разпоредил главният дежурен на СДВР да отидат там още патрули, докладвано му било, че спорът продължава и лицата около него, от които Чуколов, отказват да допускат хора в магазина. „В това време и главният дежурен на СДВР каза, че се събират допълнително хора, че има викове и т.н. Беше ми докладвано от главния дежурен на СДВР, че Чуколов е нанесъл удар на униформен инспектор. Разпоредих да се предприемат всички действия за доказателства и свидетелства. В процеса на работа установихме свидетели, освен полицаи, които са казали това, което са възприели от обективната действителност. Изпратих оперативна група, която извърши проверки, включително и Икономическа полиция, извърши се проверка в магазина за стоки без бандерол и наркотици и тя не констатира наличието им. Има заявен колега от МВР, който се е освидетелствал. Предстои да се извършват процесуално-следствени действия”, добави Маринов.
От своя страна главният секретар на МВР Георги Костов коментира, че става дума за непристойни действия и упражнено физическо насилие от страна на лица с имунитет, спрямо униформени служители на полицията, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред. „Направили сме пълна ревизия на действията на нашите колеги. Няма и намек за обвинения към нашите служители в противоправни действия. Те са се държали рамките на записания от закона ред.