От практическа гледна точка ракетните удари, нанесени от Каспийската флотилия на Русия срещу цели в Сирия не бяха необходими, тъй като всички цели, свързани с „Ислямска държава” и сирийската опозиция, с които воюват войските на Башар Асад са достъпни за руската авиация, базирана в тази страна. Това пише в свой коментар за slon.ru военният експерт Василий Сичев.Според него, Москва е преследвала съвсем други цели, а не конкретно военни-унищожение на бази за производство на оръжие и складове за боеприпаси. Така атаката с далекобойни крилати ракети може да се сравни със стрелба от оръдие по врабчета.

„Данните на Министерството на отбраната сочат, че от Каспийско море са изстреляни 26 крилати ракети 3П-14 с далечен обхват на действие. Те са стартирани от ракетни кораби и са от комплекса „Калибър”, посочва експертът. Той посочва, че всеки от корабите има по една пускова установка от този комплекс, като в него има 8 ракети. На практика по сирийските цели корабите са изстреляли целия си запас от ракети.

„Тази ракетна стрелба може да се счита историческа по няколко причини. Първо, това е първата бойна стрелба на руските далекобойни крилати ракети. Второ, това е първото участие на кораби от Каспийския флот във военни действия. Накрая, в операцията бяха включени четири от общо осемте военни кораба на Каспийската флотилия, които са на въоръжение след разпада на СССР и на практика са ново оръжие”, анализира още Сичев.

С ударите Русия на практика провери възможностите на комплекса „Калибър” , които преди бяха проверявани на по-кратка дистанция- до 300 километра, а сега те са летели 1500 километра преди да ударят целите си, смята експертът. Според него, тези комплекси са важни за Русия, защото те могат да носят и ядрени бойни заряди.