Сдружение „Зелени инициативи“ ще настоява за поредица от мерки пред компетентните органи, които целят ограничаването и впоследствие забраната на употребата на транс мазнините в хранителната индустрия, пише в обръщение до медиите от НПО-то.
По аналогия с БДС за храните и Био знака, от сдружението предлагат със специален знак да бъдат обозначени хранителните продукти, които не съдържат транс мазнини, да бъде въведена категоричната забрана на употребата на хидрогенираните масла в продуктите обозначени за деца и ограничаване на употребата им в хранителната индустрия като цяло.

От сдружение „Зелени инициативи“ напомнят, че транс мазнините са в основата на маргарина, палмово масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия.

Известно е, че маргарина и растителната сладкарска сметана също така са основен компонент при производството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто.

Хидрогенираните мазнини са и заместител на какаовото масло в шоколадовите изделия, те влизат в производството на стотици храни и полуфабрикати! По-интересен е фактът, че не е ясно какво е влаганото количество на транс мазнини в българските хранителни продукти, напомнят от „Зелени инициативи”.