Наетите надомни работници могат да си докарат месечно около 400 лв., работейки и събота, и неделя. Самонаетите работници могат да изкарат 500 или 600 лв., за сметка на други месеци без доходи, тъй като трудът им не е регулиран.
Това заяви в интервю за БГНЕС Виолета Златева, председател на Синдикат на надомните работници в България.
Става ясно, че за голяма част от хората в малките градове, но и в София работата у дома, е единствен доход. Много хора между 30 и 42 години от големи градове, като София, Велико Търново, Русе, Варна и Бургас се занимават с надомен труд. Наетите работници у нас, пък са около 250 000. Има движение в броя им, защото през лятото някои от тях заминават за временна работа в Испания или Гърция, когато и броят им спада до 220 000.
По мнение на Златева, цели семейства, които нямат какво друго да работят, шият обувки и дрехи за известни западни марки. Най-често работата у дома е свързана с шивашката и обувната промишленост, както, и изработката на сувенири, бижута и играчки.
Най-големият проблем на наетите надомни работници в България е, обаче е, че все още не са признати реално като работници. „Голяма част от тях продължават да работят без трудови договори, а, според Министерството на труда и социалната политика някой, който работи без трудов договор, не се счита за работник и така не може да ги защитим. Остава и големият проблем със самонаетите, които, въобще не фигурират нито като работници, нито като предприемачи и са поставени изцяло в неформалната икономика. Те са без здравни и пенсионни осигуровки, а повечето са над средна възраст. В София, например, е масово явление да се продават артикули без касови бележки по големи панаири и базари”, коментира Виолета Златева.
Според нея през последните години надомното производство у нас се развива в посока самонаети работници. Това е така, защото от кризата през 2007 г. голяма част от чуждите компании в шивашката индустрия намалили поръчките си, а някои от малките цехове затворили врати. Този факт, на практика, накарало много хора да търсят къде да продават изделията си.