България е 19-та по ръст на цените на недвижимите имоти за второто тримесечие, смятат консултантите от Knight Frank. Класацията им включва 56 страни, уточнява Prian.ru. Според данните от изчислявания периодично от компанията Global House Price Index жилищните имоти у нас за периода от началото на април до края на юни са поскъпнали средно с 2,2 на сто, съобщава Агенция Монитор.Лидер по ръст на цените с почти 21% е Хонконг. На второ място е Турция с18,5%. Югоизточната ни съседка е първа в Европа. Двуцифрено увеличение на цените е отчетено още в Естония, Люксембург, Нова Зеландия и Ирландия.

От 9 страни, където е регистриран спад 7 са в Европа, сочат още данните на Knight Frank. На Стария континент най-малко е поевтиняването в Испания - 0,1%, а най-голямо - 6,5% в Кипър. В спасената наскоро от фалит Гърция е отчетен спад на цените на жилищата от 5,9%. 

Останалите европейския страни през второто тримесечие с поевтинели имоти са Испания, Словения, Финландия, Франция и Италия. Рекордьор по срив на цените на апартаментите в света с 12,2 на сто е Дубай.