Любопитна карта показва къде точно са били разположени съвременните държави във времето, когато днешните континенти все още не били отделени. Мегаземята Пангея е съществувала до преди около 175 милиона години и е била много различна.В далечните времена, когато по планетата ни са властвали гигантските динозаври, територията на съвременна България е разполагала с много по-дълга крайбрежна ивица, отколкото днешния отрязък от Резово до Дуранкулак. Просто по онова време река Дунав я е нямало, а Румъния се е намирала на хиляди километри разстояние. Вместо това в Силистра, Никопол, Русе и Видин са се разбивали вълничките на океана Тетис.

Картата показва, че ако Пангея не се бе разкъсала. Преди 200 милиона години източното крайбрежие на САЩ всъщност изобщо не е било крайбрежие, а сухопътна граница със съвременните Мароко, Западна Сахара, Мавритания и Сенегал. Мегаполисът Ню Йорк е бил някъде до днешните сахарски пустини.

Сегашната Република Южна Африка е имала обща граница с територията на днешна Аржентина, а Индия е била долепена както до Антарктида, така и до остров Мадагаскар. Бразилия изобщо не е имала излаз на море. Копакана в Рио де Жанейро не е бил плаж, а сухопътна връзка с територията на днешна Ангола.