Предполагам, че до няколко дни договорът ще бъде внесен в Народното събрание за ратифициране, но общо взето това, което излезе в медиите, е вярно, ще получим два двигателя на този етап, които ще можем да използваме в рамките на две години.
Тези два двигателя получаваме безвъзмездно и ще ремонтираме общо 6 двигателя след това. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, относно договора за ремонт на самолетите МиГ-29.
Във връзка с възможността руската фирма производител да лиши Полша и България от резервни части, Ненчев посочи, че това няма да окаже влияние върху експлоатацията на самолетите и добави, че полската държава е гарант по изпълнение на сегашния ремонт. Той коментира и въпроса за нуждата от поправки на други системи на изтребителите и това дали ще се преговаря отново с Варшава като заяви, че предпочита това и е далеч по-сигурно. „Както разбирате от параметрите на договора, от една страна е по-евтино, а сроковете са много по-кратки и от трета страна не плащаме данъци, мита и такси, защото работим със страна-членка на Европейския съюз. Полската страна се ангажира да поеме и всички разходи по превоза на тези двигатели, но ще се опитаме да направим всичко възможно да сменим авиониката на самолетите, за да бъдат те съвместими със самолетите на нашите съюзници, каза Ненчев пред БНР.
Николай Ненчев обсъди и мненията, че законовата поправка, която предвижда охраната на въздушното пространство да бъде поета от партньори на България или да бъде съвместна дейност, означава отказ от инвестицията в нов самолет. Според Ненчев тази поправка е незначителна. „Не се касае от нас сами да охраняваме въздушното си пространство или от нашите съюзници. Ние говорим за вариант, в който това ще бъде възможно единствено и само съвместно да охраняваме, ако това се наложи. Няма никакъв отказ от суверенитет”, каза военният министър. Според него, ако нашата авиация е в несъстояние да изпълнява своите ангажименти, служебно от главнокомандващия силите на Европа ще ни бъде назначена такава охрана. България сама би могла да продължи да изпълнява мисията си по охрана на въздушното пространство - все пак ние имаме 100-годишни традиции в сферата на авиацията, добави Ненчев.
Според него приетата наскоро Програма за развитие на отбранителните способности дава надежда за развитието на сектора. „В нея е записано, че бюджета за отбрана ще нарасне на 1,35 или ще бъде увеличен с около 150 000 000, което би дало едно основание за спокойствие сред военнослужещите на първо място. Започва и рестартирането на няколко проекта за модернизация на различните видове въоръжени сили”, каза още Ненчев.