Разработена от български учени апаратура ще изследва Марс, съобщава БиТиВи. НАСА се готви да прати хора на Червената планета. Това може да стане най-рано след 20 години.
Проф. Цветан Дачев и колегите му от 30 години разработват уредите „Люлин", които измерват радиацията и вредните лъчения в Космоса.
Проф. Дачев споделя, че от 2001 г. насам имат 14 успешни старта и 14 прибора, които се намират в Космоса. В момента три български прибора на Международната комическа станция работят успешно.
Българските уреди „Люлин" събират данни в полза на цялото човечество и бъдещите пилотирани мисии до Марс например. Страната ни участва в покоряването на Марс.
„Люлин МО", което значи „Люлин Марс Орбитър", се намира върху една станция, която се разработва от Европейската космическа агенция, обясни ученият.
Уредите "Люлин" са тествани и в орбита около Луната. През 2008 г. те са били част от инструментариума на индийската сонда "Чандраян 1". По програмата "Екзо Марс" на Европейската и Руската космическа агенция догодина потеглят към Червената планета.