Испанската полиция е арестувала 89 души, които са заподозрени в участие в мрежа за трафик на хора, която е прекарвала китайски граждани в страни от Европа като Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, съобщи агенция Ройтерс.
Мрежата, която е била ръководена от китайски и пакистански граждани, е използвала Испания като транзитен пункт и място за настаняване на хора като за тази цел е разполагала с апартаменти в северната част на страната, се казва в съобщение на вътрешното министерство.
Трафикантите са искали до 20 000 евро на човек за извеждането в друга страна – половината платени предварително, а другата част при пристигането си в желаната от тях дестинация.
Четирима от задържаните може да получат обвинения за участие в криминална организация, фалшифициране на документи и престъпления срещу чуждестранни граждани. Останалите 85 ще бъдат обвинени само във фалшифициране на документи и престъпления срещу чужденци, съобщиха още от министерството.
Разследването е започнало, след като няколко души с фалшиви паспорти, идващи от Северна Корея, Япония, Малайзия и Португалия, са били арестувани на испански летища.