Още не е ясно каква ще е стойността на надбавките за пенсионерите в края на годината. Социалният министър Ивайло Калфин увери в ефира на Нова телевизия, че планът за заделяне на 50 милиона лева за коледни надбавки от по 40 лева за пенсионерите още е валиден.
Има нагласа в правителството надбавки да има, но, за да има наистина такива, трябва да се види дали е добро изпълнението на бюджета и това ще стане ясно в началото на ноември, обясни вицепремиерът.
Калфин увери, че увеличение на пенсиите за постоянно ще има догодина, в предвидената стойност от промяната във формулата за пенсиониране. Пенсиите на онези, пенсионирани през 90-те и преди това, са по-ниски, защото тогава и заплатите бяха по-ниски. Минимално увеличение на пенсията значи много пари, пенсионерите у нас са малко над два милиона. Знам каква е ситуацията, но не мога да обещавам чудеса, призна министърът.
Той обърна внимание на така наречените капсулирани общности на места в страната - гета, в които има струпване на изолирани групи хора, които са ниско образовани и без трудова заетост.
Гетата са социален въпрос, общините трябва да са подпомогнати от държавата за справянето с него. Всеки един, който се запише при нас, ще му осигурим възможност за професионална квалификация, особено за младите, зарече се Калфин. По думите му назначаваме трудови медиатори, които са хора от махалата, да стимулират останалите да търсят работа. Няколко хиляди вече са доведени в бюрата по труда благодарение на медиаторите, доволен е социалният министър.
За момента още има злоупотреби в начина, по който се отпускат инвалидни пенсии, призна Калфин. Той сметна, че 100% субсидирана заетост значи държавата да стане огромен работодател. Личните асистенти са 15 хиляди към момента, а заявките са за 50 хиляди такива. Държавата не може да се ангажира да наеме такъв брой. Иначе работа има, смята вицепремиерът.
Той разкри и че законът за равнопоставеност между половете още не е готов, но по него се работи. Той ще състава системата, с която да се следи за равенство - има европейски критерии какво точно означава това. По него обаче започнаха съвсем балкански коментари - „за какво ни е нужно сега това, какво тук ще ме занимават с някакви жени и някакво си равноправие", недоволен е Калфин. Той даде пример за нуждата от такъв закон с факта, че заплатите на жените и мъжете у нас са различни - дамите имат грижи в дома и за децата, склонни са да получават по-малки заплати.
Ще се създаде механизъм за търсене на решение на проблема. Жените у дома работят 7 пъти повече от мъжете, това е неплатен труд и никой не го зачита, обясни Калфин.
Работодателите ще бъдат пращани в Комисията по дискриминация, ще се налагат санкции, ако, например, наемеш на работа млада жена на по-ниска заплата, защото тепърва й предстои да ражда.