Да се въведе смъртното наказание и то да се прилага спрямо джигитите на пътя. Това призова в ефира на предаването „Събуди се” по Нова ТВ бившият директор на пожарната ген. Кирил Войнов.
В коментар на жестоката верижна катастрофа, станала в тунела „Витиня” в четвъртък, той беше категоричен, че трябва да се намери виновникът за инцидента.
„Институциите, които имат отношение, трябва да си поемат кръста”, коментира ген. Войнов.
Той допълни, че е „крайно време да се направят необходимите анализи за спиране на войната по пътищата, но от компетентни служители, а не от чиновници”.
Шофьорът на линейка, който минал покрай местопроизшествието малко след катастрофата – Пламен Славков, каза, че пътната обстановка в онзи час е била много тежка. „Беше хлъзгаво, но разлив на някакви петролни продукти не съм видял”, каза още Славков.
Междувременно докато все още тече разследването на инцидента на автомагистрала “Хемус”, екип на Нова ТВ реши да огледа тунелите отвътре.
И четирите тунела между София и Ябланица са стари. Построени са през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. За времето си са отговаряли на всички изисквания за безопасност.
Цяло чудо е, че при инцидента във „Витиня” не е пламнал пожар.
А предпоставки за това не липсват – десетки автомобили, газови бутилки и разлив на запалими течности. Една искра би могла да разпали невъобразим огнен ад, който да изпепели всичко в дългия над километър злополучен тунел. Ако това се беше случило обаче, хората щяха да потърсят пожарогасителите и противопожарните кранове, които би трябвало да стоят в аварийните помещения.
Аварийните съоръжения на тунел “Ечемишка”, например, са в ужасно състояние. Ако там пламне пожар и заклещи автомобили и хора, те просто са обречени.
Тунелът не разполага с аварийни изходи, тъй като е построен през далечната 1979 г., когато такива не са били планирани. В тунела екипът на телевизията се натъква на много отпадъци и прах, който при най-малката влага може да се превърне в опасна настилка, която увеличава десетократно спирачния път и е предпоставка за катастрофа.
Няма как да пропуснем и тунел “Витиня”, който вече погуби трима души. Едната от двете тръби там е ремонтирана от гледна точка на аварийните съоръжения. От другата страна обаче гледката е доста по-различна.
Освен че помощните средства при инцидент липсват, виждаме друг любопитен факт, който донякъде хвърля светлина за евентуалните причини за верижната катастрофа, станала в четвъртък.
От стената на тунела на няколко места тече вода. Влагата попива праха, натрупан от трафика. Образувалата се лепкава и хлъзгава кал излиза на магистралата. Ефектът е подобен на аквапланинг, но далеч по-страшен и опасен.
На някои места по четирите тунела ремонт не е правен отдавна. Това е очевидно, особено, когато го сравним с ремонтираните участъци. Там има светлинни SOS табели и помещения с пожарогасители.
Конкретно за “Витиня”, от Агенция “Пътна инфраструктура” обясниха, че последният ремонт на дясната тръба, където стана ужасната катастрофа, е правен през 1989 г. От ведомството уточниха, че всеки ден екипи на пътноподдържащата фирма са задължени да обикалят за проблеми с настилката и електросъоръженията.