Расте броят на жертвите и на ранените при двете мощни експлозии в турската столица Анкара тази сутрин. 30 души са убитите, а 126 са ранените до момента, властите продължават да разчистват отломките след взривовете.
Кървавият инцидент стана в близост до централната гара в града. Все още не е ясна причината за инцидента. “Разследваме експлозията и ще споделим нашите открития с обществеността възможно най-скоро“, заяви за АФП турски държавен служител, без да посочва повече детайли.
Властите в страната все още не са дали официален коментар във връзка с експлозиите. Въпреки това не се изключва възможността за терористичен атентат, посочи агенция ТАСС. Турската държавна Анадолска агенция също съобщи за възможността експлозиите да са причинени от атентатор самоубиец. Тази информация обаче не е потвърдена официално.
Мястото на инцидента е отцепено и има засилено присъствие на полиция и екипи на спешна помощ. Взривовете станаха под надлез, водещ към гарата. Там от сутринта започнаха да се събират активисти на профсъюзни обединения и неправителствени организации, които планираха да проведат съгласуван с властите протест срещу конфликта между държавата и бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщава в. „Хюриет“.
Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу вече е запознат с подробностите около инцидента от министъра на здравеопазването Мехмет Мюезиоглу, а по-късно през деня той трябва да се срещне и с вицепремиера Алчън Акдоган и други членове на кабинета.
Нападението идва по-малко от месец преди предсрочните избори в страната на 1 ноември и на фона на нова вълна на конфликти между властите и ПКК през последните месеци след като примирието между тях беше прекратено през юли. От тогава над 140 души от турските сили за сигурност и полиция са били убити, докато според Анкара убитите кюрдски бойци са 1700.