Всеки, който някога е имал куче е напълно убеден в достоверността и силата на израза, че кучето е най-добрият приятел на човека. Връзката между човек с увреждания и кучето му водач обаче е толкова силна и хармонична, че той започва да мисли за четириногия си приятел, освен като за помощник, но и за член на семейството.
Това каза председателят на Фондация „Очи на 4 лапи” Албена Алексиева. Училището към фондацията е предала 55 дипломирани кучета, които работят в цялата страна, а около 25-30 от тях са в София. Останалите работят в Северна и Южна България.
Как едно куче става куче-водач…
Двугодишен е процесът, при който кучето извървява докато се превърне във водач на хора със зрителни увреждания. Започва се с ранни въздействия още от третия ден на четириногите бебета с невростимулация, които ги подготвят за взаимодействие с човека. От 16-ия ден се започва с игрови въздействия, за да не изпитват страхове от никакви препятствия, които са изработени за техните размери. Всеки ден имат по един час фитнес, така в игра и забавление се участ да се справят с тези препятствия и да изпитват положителна емоция, докато човекът се занимава с тях.
На двумесечна възраст те минават първи бебешки тест и тези, които го издържат, влизат в приемни семейства, където прекарват до 12-месечна възраст. Задачата на този етап от обучението е те да бъдат социализирани и послушни, с подходящите хигиенни и социални навици. На 12-месечна възраст обикновено се прави окончателният тест за здраве и поведение на кучето, от който зависи дали кучето ще влезе в програма за специално обучение като водач или асистент на хора с увреждания.
След това предстои специалният курс на подготовка, който е около 10 месеца, когато кучето се дипломира се кани и човекът, за който то е подготвено. Тогава започва обучението на човека, за това как да използва своя дипломиран помощник. 1 месец е времето за прехвърлянето на навиците, които кучето е изградило в полза на новия си стопанин с увреждания. Средно до около 10-годишна възраст кучетата са в добра, активна и здравословна форма.
„Още на третия месец връзката между човека с увреждания и неговия партньор става толкова силна и хармонична, че той започва да мисли за своето куче-водач, като за свой приятел, помощник и член на семейството. Кучето-водач осигурява на слепия човек независима мобилност, сигурност и безопасност на улицата. Уменията на кучето са на разположение на човека 24 часа в денонощието. Никоя човешка любов не може да бъде експлоатирана по този начин. Ако искам да отива в 3 часа някъде, викам кучето си и то е щастливо да отидем някъде заедно”, сподели Албена Алексиева. Тя е убедена, че ако няма връзка на доверие между слепия човек и неговото куче процесът на водене е невъзможен.
„Когато сме на улицата и вървим към крайната си цел, в 80% от случаите кучето взима решения, защото то вижда как да се преодолеят препятствията, къде се намира спирката, която искам да открия, къде е вратата на автобуса ми. В останалите 20%, когато трябва да се вземат решения, основани на втората сигнална система, например, кога да пресечем е мое решение, кой автобус да взема, също, питайки хората или чувайки звука на светофара. След като се убедя, че това е нашият автобус давам командата „вход”, кучето намира най-близката врата, по команда „напред” то се качва преди мен и след това по команда „търси пейка”, ми търси свободно място в превозното средство”, разказа тя.
В дъждовния неделен ден днес Фондация „Очи на 4 лапи“ взе участие в четвъртото издание на инициативата „Живей активно! и със своето куче“ на поляната за кучета в Южния парк (обособената площадка за разходка на кучета). Организаторите бяха подготвили спорт за кучета с фризби, демонстрации на обучени кучета водачи.
„Участваме в това събитие за втори път, защото винаги е важно и е добре да покажем на хората какво правим, кои сме ние. Днес правим импровизиран полигон с препятствия и даваме възможност на всички, които искат да сложат маска на очите и да минат по него, водени от нашите кучета”, обясни от своя страна председателят на Фондация „Очи на 4 лапи“.