Сайтът „Уикилийкс“ публикува една от най-спорните глави в подписаното наскоро Транстихоокеанско споразумение (ТРР) – тази за интелектуалната собственост. Според медията тя съдържа закони и разпоредби, които ще имат „широк ефект върху интернет услугите, лекарствата, гражданските права и биологичните патенти“, пише британският в. „Индипендънт“.
Идеята, която стои зад ТРР е свободната търговия сред държавите членки на договора, който цели да намали търговските ограничения, да създаде общи стандарти за интелектуална собственост, да наложи стандарти за работа и опазване на околната среда и др.
Споразумението обаче стана обект на много критики във времето, заради абсолютната секретност, при която беше договорено между държавите по него – Виетнам, Перу, Мексико, Малайзия, Япония, Канада, Австралия, САЩ, Сингапур, Нова Зеландия, Чили и Бруней. Заедно те съставят 40% от световния БВП.
Според други ТРР ще наложи значително по-строги правила за интелектуалната собственост, които биха могли да разширят законите за авторското право и да наложат по-строги наказания за неправомерното споделяне на информация. Според редица търговски организации и икономисти новото споразумение „обслужва интересите на богатите“ и се грижи за нуждите на корпорациите, вместо за гражданите на държавите членки.
Притеснения се появиха покрай него и заради ефекта, който би имало върху цените на лекарствата – с разширяването на законите за интелектуална собственост на определена марка лекарства и със забавянето на разработването на по-евтин заместител, което би могло да доведе до това по-бедните хора да трябва да чакат по-дълго, за да се сдобият с необходимите им лекарства.
Главата, публикувана от „Уикилийкс“ засяга именно тези въпроси и се смята за една от най-спорните в документа.