Хиляди богомолци се стичат край портите на манастира "Св. Йоан Теолога"
Хиляди коли и автобуси от цяла Гърция се стичат край портите на манастира “Свети Йоан Теолога”, обявен в южната ни съседка за новата Света гора. По-известен е обаче като “Свети Паисий”.
Намира се в с. Суроти, на 20-ина километра от Солун. Дотам се стига по околовръстното шосе в посока към летището. При Терми се исий лекува отбива по стария път за Халкидики. Манастирът е над самото село и от него се открива дивна гледка към Термическия залив.
Всички искат да целунат гроба на най-новия светец - Паисий, канонизиран на 13 януари т.г. в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей.
Светското му име е Арсений Езнепидис. Приживе е вършил чудеса. Помогнал е на стотици да се излекуват, спасил е младежи от наркозависимости, чрез молитвите му мнозина са се сдобили с рожби. Умира през 1994 г. и успява да предскаже събития, които днес се случват в южната ни съседка.
Гърците продължават да смятат, че той върши чудеса и от оня свят. Затова и стълпотворението пред гроба му е огромно.
Неделя. Часът е 10,30, а пред портите на манастира в Суроти няма къде игла да хвърлиш.
Сред чакащите има хора, дошли от Турция да се помолят
Смятат, че независимо от религията, светецът помага на всички.
Най-много са гърците. Всеки е дошъл с надежда да намери изцеление или решение на тежък проблем.
Точно в 11 ч металните врати се отварят широко и стотиците автомобили и рейсове поемат към манастира. Разстоянието е по-малко от километър.
Няма изпреварване. Колите пълзят нагоре в редица по асфалтов път, който отстрани е аранжиран с цветя и кипариси. 
Спират на огромен паркинг пред църквата. Навсякъде блести от чистота. Пъргави монахини създават организация. Още на паркинга те предупреждават жените, че не могат да се появят пред гроба на светеца с голи ръце и трябва да заметнат поне шал. На дамите, които са с панталони, дават да надянат поли.
Популярността на манастира в Суроти набира скорост и по брой посетители ще догони друго свято място в Гърция - Метеора. Там обаче интересът е повече туристически, докато в новата Света гора идват най-вече поклонници.
Огромното множество се нарежда на опашка и чака ред да мине през гроба на свети Паисий.

Монахинята Мария - строга жена на възраст, следи за организацията
С маркови слънчеви очила тя зорко наблюдава да не се образува струпване. Щом забележи хора с малки деца или трудноподвижни, тя веднага им осигурява предимство.
Никой от чакащите не роптае. Напротив, отнасят се с разбиране към човешкото страдание. Жена, приличаща на живи мощи, едва пристъпя, подпирана от съпруга си.
“Събрах последни сили да дойда от Атина, за да се помоля. С рак съм и ми правят химиотерапия. Единствената ми надежда е тук. Медицината вдигна ръце”, продумва болната.
Монахинята веднага прави път. “Помоли се от сърце. Той ще ти помогне и ще оздравееш”, окуражава тя изтерзаната жена. Болната добива сили и коленичи пред гроба на светеца. Тръгва си оттам с упование, че ще пребори коварната болест.
Понеже опашката е голяма, за да няма забавяне, монахините подканят богомолците да не се задържат дълго на гроба. Той е най-обикновен. С дървен кръст, пред него в пръстта е положена мраморна плоча с надпис, която всеки целува. 

Още щом се наведеш, те лъха ухание на миро
Според миряни ароматът идвал от самата пръст и не било случайно. Фанатизирани гърци са готови да се разправят, ако им кажеш, че монахините вероятно пръскат гроба с уханната течност.
След поклонението всеки се отбива на чешмата. До нея е поставена маса с пластмасови чаши и купа с локуми. Но не и поднос за пари. Не се продават нито броеници, нито шишенца със светена вода, нито искат дарове.
Ако някой реши да даде лепта, това става, без да го принуждават. Дори в църквата, когато палиш свещ, няма цена. Кой колкото пусне, ако има, разбира се. 

Липсва каквато и да е комерсиалност или някаква търговия
Чакането и самото поклонение в Суроти траят не повече от час, максимум два. Зависи от броя на присъстващите. Направени са места за отдих, откъдето се разкриват панорамни гледки. Градинките в манастира, както и помещенията, са изрядно поддържани. Тоалетните са безплатни и чисти.
Научили за интереса към новата Света гора, български туроператори вече предлагат екскурзии до гроба на свети Паисий.
Манастирът е затворен за посетители в понеделник, сряда и петък. В останалите дни отваря след литургии.

Преди 20 г. светецът предсказал за кризата в Гърция и бунтовете в Европа
Свети Паисий Агеоритис, със светско име Арсений Езнепидис, е роден в Кападокия - Турция, на 25 юли 1924 г. Същата година семейството му се премества в Гърция. Там Арсений завършва училище и става дърводелец. После постъпва в армията, бил е радист.
През 1950 г. постъпва в манастира “Преображение Господне” в Атон, където се спазват най-строгите аскетични канони. Пет години по-късно приема монашеското име Паисий. През 1964 г. напуска Света гора и отива в манастир близо до град Коница.
Превръща се в почитан монах от цялата област. Имал невероятно влияние сред вярващите, които го търсели за всякакви съвети. Умеел да ги убеждава как чрез вяра да преодоляват трудностите. Разболява се тежко и се мести в Суроти, докато се възстанови.
После отива в друг манастир в Солун. Там се тълпят денонощни опашки от болни, които вярвали, че Паисий ще им помогне. Не отказвал на никого, не давал и празни обещания.
Спял по 2 часа на нощ и непрекъснато приемал хора. Водел дълги беседи с младежи, прибегнали към наркотиците. Разговарял в продължение на дни с тях, за да ги откаже от зависимостта.
“Когато човек има нужда от Бог, дори и да не го потърси, Бог ще го намери. Просто трябва да го чуете, отворете си душите”, проповядвал той. Пълен аскет, в края на живота си, когато е тежко болен, отказвал дори лекарства.
Вселенският патриарх Вартоломей, който присъства на канонизирането на светеца, твърди, че именно Паисий оказал голямо влияние, за да се запази и развие монашеството в Света гора през 60-те години на миналия век.
Ставрос Валидис, шеф на полицията в Атон през 90-те години, споделя в интервю за гръцко издание: “През ноември 1991 г., ако в Света гора влизаха по 300 богомолци на ден, то половината отиваха при Паисий.”
Същият Валидис разказва, че е придружил делегация от учени, посетили Атон. Един от професорите попитал Паисий какво е бъдещето на Обединена Европа.
“Втората световна война не е забравена. Сега участниците в нея се наричат партньори. Но след години национализмът ще се засилва. Очаквайте социални бунтове в европейските държави”, отговорил монахът.
Той е предсказал и случващото се днес в Гърция. “Ще налагат данъци, които гърците няма да могат да плащат. Те ще се разбунтуват, но ще ги лъжат с някакви облекчения.
Ще дойде време, когато правителствата в нашата страна често ще падат и ще се сменят. Ще се гласуват непрекъснато закони и ще се премахват други. Ще дойде напрежение, глад, но няма да продължи дълго”, прогнозирал Паисий.
В последните години от живота му сред вярващите се разпространява мълва, че лекува със слово и икона. Умира на 12 юли 1994 г. Сам пожелал да го погребат в Суроти. Приживе е издал 4 книги.