Основният опонент на БСП е ГЕРБ, защото битката, която ще се води е битка между левицата и десницата. Оттук нататък всеки субект в лявото или в дясното политическо пространство избира по какъв начин да се държи спрямо големите партии. Не считам, че е нормално едни и същи хора да бъдат на две места едновременно, имам предвид в две листи.

Това заяви народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева в ефира на БТВ. Според нея няма как насила да върнеш някой, който определено твърди, доказва и показва, че иска да е на различно място. "В момента ситуацията с появата на АБВ не е приятна за партията, чисто електорално. Хубавото в случая е, че това се случва доста преди предстоящите евроизбори. За тези избори искам да посоча моята позиция, а тя е ясна - БСП трябва да се бори за по-високи цели. Имам предвид, че въпреки усложненията, ние трябва да искаме поне 8 мандата, за да сме сигурни в седемте. Според социологическите данни партията ни има твърдо гарантирани 6 мандата в предстоящите избори. По отношение на това колко би могла да има АБВ, считам, че до края на март, социолозите ще предоставят данни", поясни народният представител.

Според Буруджиева БСП е силно критична партия. "Винаги, когато има някаква критика от обществото към нея, вътре в себе си, тя много по-силно се критикува. БСП е партия, която е свикнала в нея да има движения, да има течения, да има различно мислещи. Но тя не е свикнала да бъде предавана от лидерите си", заяви тя.

"По времето на ГЕРБ се вадеха едни пари, като един човек казваше "аз ги давам". Давам един пример със Спортната зала в Пловдив, която до декември месец 2012 г. струваше едни определени пари, като изведнъж в нея се наляха над 30 млн. лева, а това го направи не някой друг, а правителството на ГЕРБ, при това точно преди да падне", припомни Татяна Буруджиева. Според нея съвсем естествено е, когато се създава диспропорция, за да се избегне този ефект, средствата първоначално е нужно да се насочат към по-малките общини. "Аз съм сигурна, че когато се увеличи ресурсът за общините, ще се даде справедливо на всички. Според мен трябва да има баланс, въпреки че е по-добре да се дават пари на по-големите общини, от гледна точка на избирателната активност, защото там са концентрирани повече избиратели. Аз считам обаче, че не трябва да се пренебрегват и малките", заяви тя.

По повод на референдума, Татяна Буруджиева заяви, че ГЕРБ не са свикали своя актив, за да го научат как да събира подписи. "Забележете, ГЕРБ свика кметовете. Сега трябва много внимателно да се следи дали няма да се преписват списъците на ГРАО. Вярно е, че в общините може да се влияе по този начин, но БСП не прави така кампания за избори", подчерта тя.

"Считам, че водач на листата ни за евроизбори е логично да бъде Сергей Станишев. Той обаче много пъти заявява, че това едва ли ще се случи, но дори и да приеме да бъде водач на листата, то той ще бъде водач, в смисъла на символ за това колко важни са изборите както в България, така и в Европа за левицата", завърши Буруджиева.