Към момента, данните показват, че шест партии могат да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента - БСП, ГЕРБ, ДПС, България без цензура, Реформаторски блок и Национален фронт за спасение на България (НФСБ). Това каза на пресконференция на тема: „Обществено-политически нагласи - февруари 2014 г." Кольо Колев, директор на Агенция „Медиана", цитиран от Фокус.

На въпрос - „ако днес, сега, имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?", 24,8% от гражданите отговарят, че биха гласували за БСП (Коалиция за България), 19,3% за ГЕРБ, 9,5% за ДПС. За България без цензура към февруари 2014 година биха гласували 7,1% от гражданите, а за Реформаторския блок 6,4%. Национален фронт за спасение на България събира 3,3% избиратели, ако изборите се провеждат сега.

Изследването е представително за страната и в него са участвали 1008 души. Проведено е в период 3-7 февруари 2014 година. Наблюдава се консолидация на избирателите около своите партии.

На въпрос, само наближаващите избори ли влияят на тези резултати или има и друго, социологът Кольо Колев каза: Имаме намаляване на песимизма, нещо, което не е характерно за зимните месеци. До голяма степен, се дължи на изборите и на залога в тях. Големият въпрос е - запазил ли е министър-председателят Орешарски доверието или е загубил и трябва да си ходи, коментира Колев.