Вчера беше 8 октомври, 2015 година. Мина и отмина. Според една християнска секта, базирана във Филаделфия, светът трябваше да свърши на този ден. За щастие, всички още сме тук. Вчерашното мрачно предупреждение обаче едва ли е последното, пише Марица вест. Религиозни теоретици и секти предсказват края на земния живот от хилядолетия, но нито една от прогнозите им не се е сбъднала до момента. За да бетонира вярата ни, че ще преживеем и следващия „Армагедон“, екипът на Business Insider е съставил списък с всички отминали дати, на които светът е трябвало да свърши. 

1. Хилядолетие след Христа 

Някога познавачите на християнството са вярвали, че новото хилядолетие ще съвпадне с Второто пришествие на Исус. В очакване на неговото завръщане мнозина се отървали от всичките си принадлежности, напуснали работните си места и изоставили домовете си. 

Когато датата дошла и отминала без дори след от Апокалипсис, хората, които мислели, че краят е близо, осъзнали, че са изчислили погрешно възрастта на Исус, и решили, че светът всъщност ще свърши през 1033 година. А това изчисление, както знаем, също било невярно. 

2. 1 февруари 1524 година 

Лондонски астролози всели паника сред обществото, след като разтълкували подреждането на планетите от съзвездието Риби в права линия като опасност от огромно наводнение, което ще затрие всичко и всички. 

Десетки хиляди потърсили спасение в планините, а някои дори изградили Ноеви ковчези. Великото наводнение обаче така и не настъпило. 

3. 19 май 1780 година 

На тази дата непрогледен мрак надвиснал над Англия и накарал религиозната група „Обединено общество на вярващите във второто пришествие на Исус Христос“ да повярват, че Денят на Страшния съд е настъпил. 

Въпреки че причината за необичайно тъмното небе вероятно била комбинация от пушек от горски пожари и гъста мъгла, то накарало религиозната секта да започне да разпространява посланието, че безбрачието е пътят към спасението. 

4. Фаталната година - 21 март 1843 г. - 21 март 1844 г. 

Уилям Милър подвел хиляди свои последователи, обявявайки, че светът ще свърши някъде между 21 март 1843 г. и 21 март 1844 г. 

Когато годината, от която всички се страхували, се изтърколила, мрачната дата била променена на 22 октомври 1844 година. 

След като Исус не успял да се появи за втори път (делюзия, позната като „Великото разочарование“), някои от последователите на Милър се отрекли от неговата религия и формирали Църквата на адвентистите от седмия ден. 

5. 19 май 1910 година 

В началото на 20 век астрономите открили, че опашките на кометите съдържат отровния газ цианоген. Откритието предизвикало паника през 1910 г., когато хората научили, че Земята ще премине през дългата опашка на Халеевата комета. 

Макар че учените били единодушни, че човечеството е в безопасност, вестниците, сред които и уважаваният New York Times, се заиграли със суеверността на публиката и я убедили, че краят наближава. 

Разбира се, ужасът бил напразен, тъй като отровният газ никога нямало да може да пробие земната атмосфера, а и количеството му било толкова малко, че не можело да навреди на никого. 

6. 1914 година 

През 1876 година, Чарлз Тейз Ръсел, основател на „Свидетелите на Йехова“, предсказал, че Исус ще се завърне през 1914 година. 

След като пророчеството не се сбъднало, общността изчислила още 7 дати, на които ще настъпи Армагедон. Светът обаче и до днес си е жив и здрав, а групата вече е известна с разпространението на религиозни брошури от врата на врата и отказът си от кръвопреливане. 

7. 1936, 1943, 1972 и 1975 

Основателят на Световната Божия църква, Хърбърт У. Армстронг, убедил членовете на религиозната си група, че светът ще свърши през 1936 и че те ще са единствените, които ще бъдат спасени. Когато това не се случило, той предсказал 3 нови дати - съответно, през 1943, 1972 и 1975 и съответно, отново грешни. 

8. 10 март 1982 година 

През 1974 година астрофизиците Джон Грибин и Стивън Плагеман издават книгата си "Ефектът на Юпитер”, в която предупреждават, че на 10 март 1982, когато големите планети се обърнат с една и съща страна към Слънцето, ще настъпят поредица от космически събития, които ще предизвикат катастрофални земетресения. 

Не е нужно да споменаваме, че след този си бестселър авторите издават друга книга, в която преосмислят теорията от първата. 

9. 1 януари 2000 г. 

Никой не знаеше със сигурност какво ще се случи на 1 януари 2000 г., освен че трябва да складираме голямо количество вода, батерии и оръжия. 

Хората се бояха, че компютрите няма да разберат годината „00“ и ще я разчетат като 1900, вместо като 2000, което ще предизвика колапс в технологичната вселена. Но хилядолетието дойде по живо, по здраво и все така си продължава. 

10. 21 май 2011 

Преди 4 години Харолд Кемпинг, президент на Family Radio Network, вся ужас, когато предсказа, че светът ще свърши с поредица от земетресения, известни катоThe Rapture. 

Когато 21 май дойде и отмина без каквито и да било следи от адски огън и сяра, Кемпинг отложи Армагедон за 21 октомври. 

След поредния гаф проповедникът, който почина на 92-годишна възраст през 2013 г., реши да спре да прави прогнози и да се оттегли от поста си. 

11. 7 декември 2012 година 

Светът трябваше да свърши и на 7 декември 2012 година, този път според календара на маите. 

Земята обаче оцеля, може би защото маите изобщо не са предсказвали Апокалипсис. Просто ги е домързяло да допишат календара си, съдържащ 5172 години.