Тунизийският комитет за национален диалог е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир. Тя се присъжда на комитета заради неговия принос към създаването на демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г.

Миналата година Нобеловият комитет присъди отличието на Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи заради тяхната борба срещу потискането на децата и младите хора.

Наградата е връчвана 95 пъти от 1901 г. до 2014 г. на 128 лауреати, 16 от които – жени.

Скандалът

Тази година връчването на Нобеловите награди бе белязано от скандал. Причината е, че Гейр Люндстад, секретар на Нобеловия комитет в продължение на 25 години до 2015 г., издаде книга с остри критики за начина, по който е направена селекцията за някои от отличените. По думите му президентът на САЩ Барак Обама, спечелил отличието за мир през 2009 г., не е оправдал възлаганите му надежди да намали войните и конфликтите по света, един от членовете на комитета е подал демонстративно оставка през 2007 г. заради награждаването на вицепрезидента Ал Гор, а друг казал, че никой папа никога няма да е достоен за приза.

Люндстад бе незабавно изгонен от сградата в най-тежкия скандал от 1994 г., когато член на комитета напусна поради несъгласие наградата да бъде връчвана и на Ясер Арафат заедно с Ицхак Рабин и Шимон Перес.

Още отличия

Следващият понеделник – 12 октомври, се очаква да бъде даден и призът в категория икономика.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел. Годишните церемонии в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, се провеждат на 10 декември, на годишнината от смъртта на Нобел.