Във всички сфери, за които се очаква, България вече е направила доста като напредък. Най-видимият, най-осезаемият начин това да се разбере е като се видят приходите в бюджета – от контрабанда и намаляване на корупция. Те в момента минават 2,3 млрд. лева в рамките на тази година. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск във Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
„Това е впечатляващо за всяка една държава в Европа и високо се отчита. Между другото да похвалим и нашето МВР, което заедно с полското само преди няколко седмици задържаха една фабрика, втора, за производството на фалшиви цигари, които след като мерките в България заработиха много добре, започнаха да изнасят производството в други държави в Европа за фалшиви или контрабандни цигари. Така навремето, ако си спомняте, беше с компактдисковете. От номер едно в производството на фалшиви компактдискове, след като държавата си стъпи на мястото, бяхме извадени от черния списък и фабриките заминаха по други държави. Така че и сега продължаваме да работим с нашите колеги и съседи, това, което прогонваме от България, да бъде съответно и проследявано и арестувано в други държави на Европа”, уточни Борисов.
За Шенген Борисов каза, че е коментиран многократно и България е доказала, че е много по-добра шенгенска граница от половината държави в Европа. „И дори за мен, казах и на Доналд, че темата дори ми е обидна, при положение, че половината държави в Европа се провалиха като шенгенски граници, ние да казваме дали ще ни приемат. Завчера това го заявих и на външния министър на Холандия, който беше при мен – когато пожелаят да ни включат. Аз дори не настоявам да влиза в дневния ред. Защото очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите”, подчерта Борисов.
В енергийната система и диверсификация, ние разчитаме на помощта на ЕК за финансиране на интерконекторите, но и също държим, когато се разглеждат Северен и Южен поток, да бъдат мерени с един аршин. Държим за общ енергиен съюз в Европа и спазването на третия либерализационен пакет и правилата, които комисията е казала. истински се надявам това да бъде отчитано и от ЕК. Всички ние ще наблюдаваме внимателно дали подходът ще бъде еднакъв за всички европейски държави. Разбира се, и Доналд прие с радост, и г-н Шулц, и Жан-Клод Юнкер, ще дойдат да видят варненското най-старо тракийско съкровище – един жест към Варна и хората, които са тук. Така че с това приключваме и се надявам догодина на по-хубаво време да направим среща, каза още Борисов.
По темата за обща гранична служба, Борисов каза, че много ясно и твърдо и на последния Европейски съвет, „а и сега съм заявил, че България подкрепя, държи да се направи свободна зона за сигурност на територията на Сирия”. Защото е хубаво тези хора да бъдат държани близко до родните си места и дай Боже този конфликт да свърши бързо и хората да могат да си се върнат. Така че и с турския премиер Давутоглу съм го изказал това, а и на председателя Туск също съм го заявил като позиция. Всичко останало е много рисково, голям проблем за държавите от ЕС, в това число и България. И аз обясних на Доналд Туск какви ресурси харчи България, колко пари като командировъчни, транспортни разходи, амортизация на техниката ни и на армията, полицията, жандармерията, и в този дъжд, в тази кал, цяла зима тези хора при нечовешки условия работят в планините, за да осъществяват сигурността на Шенген. Можем спокойно от името и на двамата да им благодарим на всички наши граничари, полицаи, военни, които са в момента на полето и в горите, да осъществяват охраната на шенгенското пространство и на външната граница на ЕС, категоричен е Борисов.
Попитан дали се планира изграждане на нови бежански центрове Борисов отговори, че не се планира, защото в момента благодарение на всичките мерки по границата ни, не само сухопътната, но и Черно море включително, се охраняват добре и не е необходимо на този етап такава мярка. На Европейския съвет аз запознах колегите с тази тема, че в същия ден, когато кацнахме там, дойде писмо от турския премиер, че 40 000 души са дошли на Одрин. И аз им казах, че има огромен натиск. 300 000 официално, писано в писмото на турския премиер, чакат в Истанбул, а Истанбул е на няколко часа път от нашата граница. И България би могла да възникне, ако са 1000, 2000, 5000 души – граничарите ще ги опазят, а ако дойдат 300 000 души – как ще ги спрем – с пушки?, запита реторично Борисов. На колегите им казах – ние сме потенциално застрашени и искам да чуя вашето мнението. Ако се случи това, не да правим извънреден съвет, а искам да знам разполагам ли с вашата солидарност, така, както Гърция, Италия, Австрия, Германия, Унгария. И отговорът беше: да, разбира се, имаш ли нужда, идвай, ще ти помагам, заяви още Борисов.