Блокирането на мобилните реклами беше рядко явление до миналия месец, когато “Епъл” извади на пазара последната софтуерна версия iOS 9. За първи път тя предоставя приложения за блокиране на реклама за айфони и айпади. Само за ден те се изкачиха на върха в списъка на най-търсените платени приложения.
Още преди тези приложения да станат толкова лесно достъпни, скорошно изследване показва, че всеки един на 10 души в САЩ и Великобритания блокира рекламите на работния си компютър.
Американското рекламно бюро вече прогнозира какви могат да са мащабите на последствията и дори сравни блокирането на реклами с “магистрален обир”, пише сайтът “Адуик”. За да спаси малките сайтове от фалит, бюрото им предоставя шифър, чрез който да разпознаят хората, които блокират реклами, и да се опитат да ги убедят да спрат тази услуга.
Голямата крачка обаче, която предвещава
апокалипсис
в рекламите
онлайн,
бе направена от ямайския телекомуникационен оператор “Диджисел” (Digicel).
“Шайн” - израелска фирма за блокиране на мобилни реклами, обяви “Диджисел” за първия си официален клиент. Чрез технологията на “Шайн” за първи път в света компания ще изключи всички реклами в мобилната мрежа и в приложенията за всичките си клиенти.
Операторът е сравнително малък, но действието му може да порази света, ако се разпространи и сред големите международни компании, твърдят рекламни специалисти.
“Диджисел” първо ще изпробва технологията в Ямайка, а след това има намерение да въведе услугата “контрол върху рекламата” и на другите си пазари в Карибския басейн и Южния Пасифик. Като цяло компанията има 13,6 милиона абонати в 31 пазара.
Услугата блокира рекламата на дисплея и видеорекламата едновременно в мобилните браузъри и в приложенията. Частта с приложенията е съществена, защото технологиите, които в момента са на пазара, могат да блокират реклами само в мобилната мрежа.
Блокирането на реклами няма да бъде по желание на клиента - те просто ще бъдат спрени. Въпреки това ще има “определени местни новинарски сайтове”, чиито реклами ще продължат, казват от “Диджисел” за сайта “Бизнес инсайдър”.
Компанията всъщност предвижда да се договаря за пари със собственици на медии. Дори призовава най-големите рекламни компании, сред които гугъл, яху и фейсбук, да сключат договор с нея, с който да си разделят приходите. Аргументът ѝ е, че рекламите използват над 10% от пакета за интернет, който клиентът има според мобилния си план, но рекламните компании не компенсират справедливо “Диджисел” за използването на мрежата ѝ.
Ямайският оператор е решил, че ако има сделка, ще пуска реклама на гугъл примерно. Няма ли, спира рекламите. Предложението не е толкова неразумно, колкото изглежда на пръв поглед, тъй като гугъл и амазон вече плащат значителни суми на “Ейео” (Eyeo) - собственика на популярния Adblock Plus - друга технология за блокиране на реклами. Дават му пари, за да влязат в “списъка на приемливите реклами” и да минават през блокиращите филтри на технологията.
Още по-краен е президентът на “Диджисел груп” Денис О'Браян. “Компании като гугъл, яху и фейсбук печелят много голям кредит на доверие, когато промотират идеята си за интернет за всички, но не влагат пари в мрежата. Вместо това безсрамно пласират усилията и инвестициите на мрежовите оператори като “Диджисел”, за да правят пари за себе си”, казва той.
Описват О'Браян като ирландския медиен магнат. Той
има медиен
бизнес
и у нас,
тъй като е собственик на европейския холдинг “Комюникорп”, който управлява радиа в Ирландия, Великобритания и България. У нас това са “БГ Радио”, “Радио 1”, “Радио 1 Рок”, “Нова”, “Енерджи”, “Вероника” и радио и тв “Сити”.
Според в. “Гардиън” О'Браян е най-богатият човек в Ирландия, като богатството му се оценява на 5 милиарда евро (7,6 милиарда долара). Преди време е поискал съдебно разпореждане, за да спре ирландските медии да съобщават финансовото му състояние.