Един автомобил пренаписва историята от 1998 година и получава все по-голямо вдъхновение. Това е може би първият наистина глобален продукт на „Форд“, който помита по пътя си всеки скептицизъм и предразсъдък и неизменно увеличава броя на горещите си почитатели.  Това е „Фокус“ - един от най-важните модели в палитрата на Синия овал, който след 8 години по пътищата и след няколко преработки е в най-добрата  форма от създаването си до днес.  
Актуалното поколение, пуснато на пазара през 2014 година, грабва и разума, и сърцето, и изостря до краен предел безмилостната битка в тъй наречения Голф-клас.
Дизаайнът на новия „Фокус“ се отличава с финес и елегантност, а под красивата опаковка специалистите на компанията са побрали комфорт, удобство, системи за безопасност и технологии от най-висока класа.
Не случайно експертите определят колите на „Форд“ и особено „Фокус“ като ненадминати майстори на пътното поведение и удоволствието от шофирането. Една от тайните на този успех е използването на революционното изцяло независимо задно окачване, с което превъзхожда 99% от конкурентите си. Освен усъвършенстваното окачване е въведена и нова система за стабилност. И ето каква е оценката на Алесандро Ваи от специализираното  италианско онлайн издание Ansa.it: „Достатъчно е само да покарате по магистралата, за да забележите пълното отсъствие на външни шумове, дотолкова, че можете да прошепнете нещо на пасажерите отзад и да сте сигурни, че няма да пропуснат и звук“.
„Новият „Фокус“ е автомобил, който „говори“ с водача си. Усещането е непосредствено. Tо вдъхва увереност и го приканва да тества до лимита неговото невероятно поведение на пътя“, добавя Франко Нунес от  OmniAuto. 
„Фокус“ е ненадминат по отношение на ефикасността и удоволствието от управлението“ , включва се и Никола Дезидерио от Sole 24 Ore Online
„Форд“ инжектира повече класа във „Фокус“, екипирайки го още по-добре за пазара на семейните хечбеци, който изисква повече лукс и технологии от всякога“, е обобщаващата оценка на Луке Маден от Autoexpress.
Щом се заговори за семейни автомобили, темата за безопасността става приоритетна. А тук „Фокус“ може да говори много. На борда работят всевъзможни асистенти, от които ще разгледаме най-ярките. 
ESC е електронна система за контрол на стабилността с функция за предвиждане на критични ситуации и намеса преди да са се случили, а това се предлага за първи път в автомобилната индустрия.
EPAS е електрическо серво управление със система за коригиране на отклоненията от страничен вятър, неравности и неравномерно износване на гумите, активно компенсиране на вибрациите и тегленето във волана от въртящия момент.
МуКеу дава възможност за персонализация на настройките на ключа за повишаване на безопасността при млади водачи.
Системата за активно спиране в града намалява и предотвратява сблъсъци до 50 км/ч, освен че автоматично паркира успоредно и перпендикулярно, електрониката предупреждава за напречен трафик при напускане на паркомястото на заден ход. Затова оценката на EURO NCAP е логична - максималните 5 звезди.
Да не подминаваме и задвижващия агрегат - еднолитровия бензинов Ecoboost, който две поредни години печели титлата Световен двигател на годината и няма да е чудно, ако догодина пак не се намери кой да го детронира. Този мотор с две варианта на мощността - 100 и 125 к.с., съчетава най-доброто от света на бензина и дизела. По-евтин е за покупка и обслужване, а благодарение на ниския си разход и високата си ефективност не товари бюджета и с високи разходи за гориво.
И когато към това се добавят пословичната здравина и надеждност на „Фокус“, логично колата печели тест след тест на авторитетни специализирани издания като „Ауто Билд“ и „Ауто Мотор унд Шпорт“. А че това не са просто напудрени журналистически отзиви говори статистиката, според която две поредни години - 2013 и 2014, той е най-продаваният модел в света и няма да е изненада, ако бъде номер 1 на пазара и през превалящата 2015 година.