Очакванията са, че тази зима ще върлува щамът „Швейцария“, който обаче не е циркулирал у нас досега и хората нямат имунитет към него. Пикът на заболели от грип най-често настъпва в месеците от януари до март, обясняват специалистите. До момента обаче няма регистрирани случаи. Освен А/Швейцария (H3N2), тази година се очакват още два грипни щама – A/Калифорния (H1N1) и B/Пукет.

Увеличаването на грипните заболявания пък се прогнозира за края на тази и началото на следващата година, когато ще достигне пика си, затова се препоръчва ваксинация да се направи през този или най-късно следващия месец.

Имунизационният обхват у нас не само е нисък, но и намалява, предупреди проф. Мира Кожухарова от Националния център по заразни и паразитни болести. За миналата година у нас са продадени около 180 000 дози противогрипна ваксина, което представлява обхват от 2,6 на 100 души, информира тя. Официално отчетените ваксинирани за 2014 г. у нас са около 30 000 души, но цифрата вероятно е много по-голяма. На практика колко са поставените ваксини не се знае. Няма информация също така на каква възраст са ваксинираните, с какви заболявания са и т.н.