Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред Ал Джазира, че страната му е по-свободна, отколкото някои страни-членки на ЕС, в интервю, проведено на същия ден, в който повече от 2000 демонстранти се сблъскаха с полицията в Истанбул заради новите ограничения в интернет.

В интервю в събота, Ердоган посочи мащабните протести миналата година заради плановете за застрояване на Гези Парк в Истанбул, като каза, че правителствата на Германия и Обединеното кралство биха реагирали по същия начин.

Коментарите му дойдоха, след като нова вълна от протести избухна по улиците на Истанбул - този път заради нов закон, който ще позволи на правителството да затваря уеб сайтове по свое усмотрение. Полицията влезе в сблъсъци с протестиращи, които хвърляха фойерверки и рисуваха графити по сградите.

"Турция е почти по-свободна, отколкото някои членки на Европейския съюз", каза Ердоган."Когато говорим за събитията в Гези Парк, защо не видите събитията във Франкфурт, Хамбург? Виждали ли сте какво правеше полицията там?"

"Защо не виждате какво се случва в Англия?"

Стотици хора бяха ранени по време на бунтовете срещу съкращенията и намаленето финансиране в обществения сектор в Хамбург и Франкфурт. В Лондон през 2011 г., полицията потуши безредиците предизвикани от убийството на невъоръжен човек. На много от протестиращите им бе наложено най-тежкото наказание, позволено от закона.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл  е под натиск да не ратифицира законодателството за интернет, прието в сряда от парламента, което ще позволи на властите да блокират уеб сайтове за нарушаване неприкосновеността на личния живот без съдебно решение.

Интернет доставчиците също ще бъдат принудени да пазят данните на потребителите и да ги предоставят на съответните органи.

Ердоган, министър-председател от 2008 г. насам, отхвърли обвиненията в цензура, настоявайки, че законодателството ще направи интернет "по-безопасен и по-свободен".

Той отрече също така, че властите ще имат достъп до личната информация на интернет потребителите.

Мартин Шулц, шеф на Европейския парламент, нарече новото законодателство "крачка назад в среда, която вече задушава свободата на медиите".