От една страна това, което е постигнато като статут на магистратите безусловно трябва да бъде запазено. От друга страна обаче системата има огромен ресурс за вътрешни икономии, който при всички случаи трябва да бъде реализиран.
Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.
„Не може системата да се развива по начин, по който тя само иска увеличение на бюджета, тя трябва сама да покаже, че част от необходимите средства ги осигурява в резултат – най-меката дума е оптимизация, най-ясната дума е: ясна програма за намаляване на разходите”, каза той.
Като посочи, че говори не само за възнаграждения, той бе категоричен, че не може да се разчита само на това, което бюджетът ще даде на съдебната власт. „Съдебната власт има достатъчно резерви, с които може да осигури част от необходимите средства за съществуването си, чрез – за съжаление, болезнени действия, обаче необходими”, заяви главният прокурор. Според него не малка част от увеличението може да се обезпечи с вътрешен резерв, който е резултат от обмислени мерки. „И крайно време е тези мерки да започнат”, посочи той.
Според Цацаров несъбраните вземания на съдебната система са също един резерви, който трябва да бъде събран. „Моята позиция е ясна: Аз не считам, че са възможни и необходими каквито и да е промени в статута на колегите магистрати, но в същото време считам, че системата трябва да даде това, което тя може да даде. Тя не може само да иска абсолютно увеличение”, заяви Цацаров и посочи няколко източника: държавния бюджет, несъбраните вземания, вътрешните икономии. По думите на главния прокурор има и един четвърти източник - съдебните сгради трябва да си ги поеме правосъдието изцяло, защото по конституция отговаря за тях. „При това положение Съветът ще спре да дава пари за това, без което съдилища не могат да съществуват, ама министерството не дава”, заяви той и посъветва да се видят ремонтите на четвъртия етаж на Съдебната палата, да се видят колко време стоят неремонтирани, измазани кабинети.
За престъпленията свързани с изборите и схемите, Цацаров напомни, че прокуратура участва и ръководи и междуведомственото звено, анализира всички оперативни сигнали, които стигат до нея.