Търговец на оръжие от Белград иска да купи завода за стъкло в сръбския град Парачин, който в момента е собственост на бившия собственик на рухналата КТБ Цветан Василев, пише столичен седмичник.Информацията за интереса към сделката е изтекла от сръбското Министерство на икономиката. Фирмата е CPR Impex, а неин собственик е бизнесменът Петър Църногорац. Преди време неговото име бе забъркано в скандал за износ на оръжие в Либия.

Преди месец самият Василев отправи оферта към Сърбия да й хариже завода, като „подарък”, с всичко, което бил инвестирал в него. Само така, според четирикратния носител на титлата „Мистър Икономика” у нас ще бъде решен и проблема с дълговете на предприятието, които са над 8 милиона евро.

Това банкерът е предложил с писмо до премиера на страната Александър Вучич. Василев е в Белград от една година и отказва да се върне в България, защото тук го очаква обвинение за източване на собствената му банка.

Придобиването на стъкларския завод от Цветан Василев също стана по скандален начин преди години. Благодарение на позицията си като собственик на КТБ той го придоби и иззе от своя клиент Юрий Ангелов, собственик и на стъкларски завод в Плевен.

Срещу бизнесмена в Софийска градска прокуратура е скалъпено обвинение за присвояване на 2.3 милиона лева и 1.8 милиона евро и пране на пари. Малко преди това плевенския завод тегли няколко кредита от КТБ.

Така докато Юрий Ангелов търка наровете в ареста, неговият завод „Рубин” в Плевен става лесна плячка за фирми, свързани със скандалния банкер. По същата схема той прилапва и завода в Парачин.

По-късно се появиха необорени и досега твърдения, че Василев е дал 1.2 милиона динара на фондацията на съпругата на сръбския президент Драгица Николич и затова е получил защита при западните ни съседи.