Украинският депутат Антон Геращенко, който е и съветник на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, призова на страницата си във Фейсбук всеки, който има данни за руснаците, участващи в операцията в Сирия да ги изпраща на сайта „Миротворец”, за да бъдат видяни и предадени на „Ислямска държава”. Геращенко смята, че „Русия води необявена война срещу сирийския народ”. Ако ИД получи данни за руските военни, то „ще може да им отмъсти по законите на шариата”, обяснява украинският политик, чиято кариера тръгна като протестър на Евромайдана, близък до „Десен сектор”.

Сайтът „Миротворец”, създаден от Геращенко, придоби известност около убийствата на журналиста Олеся Бузина и политика Олег Калашников, чиито телефони и адреси се появиха там няколко дни преди покушенията срещу тях. 

Руските власти реагираха остро и още днес заведоха наказателно дело срещу Антон Геращенко за „публични призиви към осъществяването на терористична дейност”, предаде РИА Новости. Властите в Киев не са коментирали официално скандалните призиви на висшия чиновик.

Лидерът на Чечня Рамзан Кадиров заяви, че като пилот от руските ВВС обвинява Геращенко във връзки с терористите и непременно ще намери начин да го накаже. 
„Ние нямаме намерение да оставим без внимание заплахите по адрес на нашите летци. И отговорът ще бъде чувствителен. Имаме необходимите сили и средства. Убеден съм, че на изказванията на Геращенко вече са обърнали внимание и синовете на тези, които са били разстреляни и изгорени живи в Сирия”, заяви Кадиров.