Френският президент Франсоа Оланд предвеща „края на Европа, ако не се обединим, и предложи създаването на единна гранична служба на ЕС.
„Европа реагира твърде бавно на сътресенията по нейните граници и огромните вълни от имигранти”, каза френският президент Франсоа Оланд в съвместна реч с германския канцлер Ангела Меркел пред Европейския парламент в Страсбург. .
„Европа със закъснение разбра, че трагедията в Близкия изток и Африка може да има последици за Европа”, заяви Оланд, като предупреди, че ако „не се обединим, това ще е края на Европа.
Той подчерта, че отказът от Шенгенските споразумения би бил „трагична грешка“, но режимът на свободно придвижване трябва да бъде развиван и засилван. В речта си пред Европарламента в Страсбург той предложи създаването на единна гранична служба на ЕС.
„Да се подлага на съмнение този режим и да се връщаме към вътрешните граници би било трагична грешка. Но да смятаме, че Шенген в сегашния си вид позволява да се справим с натиска върху външните граници на съюза, би било друга грешка“, посочи Оланд.
Според него засилването на Шенгенската система изисква в частност създаване на „пълноценна единна политика за предоставяне на убежище“, а също "оказване на ефективно съдействие" на страните от ЕС, които се намират по границите на съюза. „Това изисква също създаването на единен корпус от сухопътни и морски граничари в рамките на ЕС“, изтъкна френският президент, според когото Европа е длъжна „да се движи напред, а не да отстъпва назад“
Оланд отбеляза още, че в Европейския съюз "трябва да помогне на балканските страни, които са в много трудно положение, защото през тях преминават потоци от бежанци."
Той призова също ЕС да продължи да предоставя финансова помощ за Гърция и Италия, както и да помага на други страни на континента. “Европа е разработила план за финансова помощ за Италия и Гърция. Тези страни са на предната линия на кризата и не могат да бъдат оставени по течението”, каза Оланд.
"ЕС трябва да установи по-тясно сътрудничество с Турция - и по този въпрос се водят преговори," , уточни френският президент.
Оланд също посочи необходимостта от създаване на "центрове за приемане и идентифициране на бежанците."
Говорейки за ситуацията на континента, той отбеляза, че през годините Европа е преминавала през не една кризи – финансова, икономическа, от които едва сега започваме да излизаме. Борим се и със социална криза, в която милиони млади европейци са без работа. Изправени сме и пред хуманитарна криза, отразяваща се в мащабния наплив на бежанци, дестабилизираща цели региони. Във връзка с това Оланд призова страните от Европа да работят заедно и определи като пълна заблуда опитите на някой да се справят сами.
От своя страна германската канцлерка Ангела Меркел посочи, че миграционите правила на ЕС са остарели.
В своята външна политика Евросъюзът трябва да се съсредоточи повече в регулирането на международните конфликти, каза още тя.
„Ние трябва в по-голяма степен да насочим нашата външна политика и политиката на развитие за разрешаване на кризите и отстраняване на причините за бягството на хората“, изтъкна канцлерът в речта си.
Според нея имиграционната криза „променя дневния ред“ на ЕС. Тя отбеляза, че „ключова роля в усилията за разрешаването на проблема играе Турция“. Германия подкрепя Еврокомисията на преговорите с Анкара за регулирането на имигрантския поток“, посочи Меркел в речта си в Страсбург.