Руският президент Владимир Путин заяви, че неговият френски колега Франсоа Оланд е предложил алианс между силите на сирийския лидер Башар Асад и опозицията от Свободната сирийска армия.
“В хода на моето последно посещение в Париж на 2 октомври, френският президент Франсоа Оланд изрази интересна идея, която би могла, по негово мнение, да се опита поне да обедини усилията на армията на правителствените войски, армията на президента Асад и Свободната сирийска армия”, каза Путин по време на среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.
„Въпреки че ние все още не знаем къде е то и кой го ръководи, това е военно крило на т.нар. здрава част на опозицията, която може да се обедини в борбата срещу ИД и да създаде добра основа за политическо решение в Сирия.
Според Путин Министерството на външните работи ще продължи тези усилия. Президентът призова да продължи работата с чуждестранни партньори, защото без тяхното участие, без участието на Саудитска Арабия, Турция, САЩ, Иран, Ирак и съседните страни, разбира се, организацията е невъзможна.