„Гръцкото блокиране на македонското членство в НАТО е незаконно и ние години наред предупреждавахме, че случаят с Република Македония е нарушение на международното законодателство, но никой не бе склонен да ни слуша”. Това заяви македонският президент Георге Иванов в словото си пред Атлантическия клуб, предаде репортер на БГНЕС.
Словото му бе посветено на очакванията за Македония от срещата на високо равнище на НАТО във Варшава. Според Иванов Македония си е направила седем извода от отказа да бъде приета в НАТО. Първият урок е, че НАТО е станала заложник на отделни интереси на своите страни членки вместо на евроатлантическото бъдеще. Вторият урок е, че Македония е поставила като кандидат-член на НАТО рекорд на Гинес. „Ние сме най-проверяваната армия в историята на НАТО, готова за най-различни мисии и операции, но още не сме член”.
Кандидатурата на Македония за НАТО Георге Иванов сравни с млад кандидат за шофьорска книжка, който с ентусиазъм 16 пъти издържа тестовете, но в крайна сметка не получава шофьорската книжка и колата му остава в гаража.
Третият урок е, че липсва уважение към собствените правила и принципи от страна на НАТО. Четвъртият урок е, че не е оценена демократичното желание на македонските граждани, сред които подкрепата за членство НАТО достига 94%.
Според македонския президент петият урок, който си е извадила Македония е, че се игнорира сигурността в районите около НАТО. Тук той се спря на положението в Украйна, Северна Африка и Близкия изток.
Иванов бе категоричен, че гръцкият елит още не е излязъл от Студената война и не отчита новите реалности на Балканите и в Европа.
Спирайки се на отношенията с България, той заяви: „Време е да отворим нова глава в отношенията между Македония и България, които да са свободни от бремето на Студената война. Нуждаем се от нова глава на европейското бъдеще в името на младите македонци и българи и в името на проспериращи Балкани”, заяви той.