Фолклорният хор „Космически гласове" с диригент Ваня Монева ще участва на финала на Международния конкурс „Нека пеят народите" на Би Би Си. Тази година хоровото надпяване, което ще се проведе за 44-ти път, е с домакин Баварското радио в Мюнхен (Германия)  на 11 октомври, съобщиха от БНР.
Селектираната от Българското национално радио формация ще се конкурира в категория за фолклор, джаз и госпъл, след като беше одобрена от международно жури. „В изпълнение до 10 минути ще представим по една песен на Красимир Кюркчийски и на Иван Спасов", каза диригентът Ваня Монева.
Конкурсът има още две категории - за хорове за възрастни и за деца. Във всяка се присъжда по една награда, а хорът с най-силно представяне получава голямата наградаСребърна роза. До финала освен представители от България са допуснати и хорове от Дания, Румъния, САЩ, Австрия, Германия, Швеция, Великобритания и Латвия.
Хоровият конкурс "Нека пеят народите" се организира на всеки две години от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Началото му е в Лондон през 1961 г. Би Би Си е домакин на събитието почти 20 години. С времето конкурсът се утвърждава като един от най-престижните форуми на съвременната хорова музика.
През 1968 г. хор „Родна песен" печели голямата награда Сребърна роза, а след това и през 1973 г. Софийски камерен хор с диригент проф. Васил Арнаудов.
Известните български хорове "Бодра смяна", Детски хор на град Добрич и камерна капела "Полифония" са печелили първи награди в категорията си. През 2011 г. вокална формация „Драгостин фолк" спечели втора награда в категорията, в която сега ще се изявят „Космически гласове".
На 11 октомври 2015 г. от 20.00 ч. българско време директно по програма "Христо Ботев" и интернет радио БИНАР на БНР ще бъде излъчен финалът на конкурса „Нека пеят народите". Всички радиостанции, членове на Еврорадио, ще предат заключителната надпревара на живо.