Ислямисти използват български интернет ресурси и сървъри във онлайн форумите си. Затова властите у нас следят подобни сайтове, съобщи началникът на Сектор за борба с киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев.
Пред БНР той уточни, че интернет комуникатори се използват и от трафикантите на бежанци у нас, и от организираната престъпност.
„Използват интернет комуникатори, които са много лесно достъпни и удобни и съвсем нормално е да бъдат ползвани и от организираната престъпност за осъществяване на дейността й”, добави Колев.
Той подчерта, че заради заплахите за националната ни сигурност, сайтове с ислямистка насоченост се наблюдават. „Българската правоохранителна система наблюдава такива сайтове и опасностите, които могат да възникнат във връзка със защитата на националната ни сигурност. Бих казал, че в българското интернет пространство има, може да бъдат намерени, да се използват български интернет ресурси за форуми или някакви други типове комуникации, но общо взето нашата дейност е свързана с потискане на такива възможности”, категоричен е Колев.
Той каза още, че в последните месеци ГДБОП са разкрили над 37 случая на детска сексуална експлоатация в интернет. В службата имат и сигнали от български фирми, станали жертва на онлайн престъпления, като загубите на някои от тях възлизат на 300 хиляди евро.