Култовете съществуват от зората на времето и започва като издънки или малки секти с радикални убеждения и практики. Някои се разрастват толкова много, че се превръщат във световни и влиятелни религии. Плашещото при тях е, че притежават свойството да увличат дори най-разумните и интелигенти хора, а след това и техните семейства и приятели.
Промиването на мозъци е причината култовете така успешно да влияят дори и на най-рационалните хора. Ето и някои от най-шантавите религиозни групи в Америка, представени от manager.bg.

1. Еканкар

Основано в Минесота през 1965 година, движението Еканкар проповядва идеята, че човек може да отдели душата от тялото си и да преживее „Светлината и Звука" на Господ, поемайки на пътешествие отвъд смъртната си обвивка.
Култът търпи сериозни критики, тъй като трудовете на основателя му, Пол Туичъл, са или изплагиатствани от други духовни текстове, или очевадно подправени. Групата попада и под обстрел поради факта, че духовният й водач е и главен изпълнителен директор на компания, която продава текстовете на Туичъл за пари.

2. Раелизъм

Раелизмът води началото си отпреди официалното си основаване през 1976 година, по време на поредица от събрания, проведени във Франция. Последователите на култа вярват, че извънземни са създали човечеството преди хиляди години и са ни напътствали през историята чрез свои представители на Земята, които обикновено се въплъщават в религиозни фигури като Буда и Исус Христос.
Раелистите смятат, че съвременните духовните водачи са модерни версии на Раелските посетители от миналото, които трябва да въдворят мир, за да могат извънземните да се върнат на Земята и да посетят човечеството в „посолства", които техните представители са построили по целия свят.

3. Матхура Вриндаван

Движението Матхура Вриндаван е издънка на Харе Кришна, основано през 1968 година от Киртанана́нда Сва́ми и Хаягрива Свами. Под лидерството на Киртанана́нда Свами групата си спечелва лоша слава заради разнообразие от мултимилионни схеми за рекет, пощенски измами и нелегално търгуване с авторски материали. С приходите от тъмните дела Киртанана́нда Свами успява да разшири значително влиянието на култа си и да формира общности в североизточната и среднозападната части на САЩ.

4. Каши Ашрам

Движението Каши Ашрам се ражда във Флорида през 1976 година. Основателка е Ма Джая Сати Бхагавати, която вярва, че е получила видения първо от Исус Христос, а след това и от няколко индуски божества. Групата проповядва състрадание, разбиране и живот, ориентиран към общността.
Много бивши членове на движението обвиняват групата, че е промивала мозъците на хората, за да ги накара да повярват, че Ма Джая е божество, на което трябва да дадат децата си за обучение. Въпреки че Ма Джая умира през 2003 година, култът съществува и до днес.

5. Религиозното братство

Основано през 1971 година от американеца Джими Т. Робъртс, Религиозното братство е радикална група, която смята, че единственият начин за подготовка за неизбежния край на света е пречистване чрез отказ от всички модерни удобства.
От последователите на култа се очаква сами да създават или намират всичко, от което се нуждаят, и да живеят в групи, игнорирайки обществените норми. На членовете е забранено да празнуват или да играят, защото се смята, че тържества могат да се организират само по повод завръщането на Спасителя при настъпването на Армагедон. Желаещите да се присъединят трябва да скъсат всякакви връзки с околния свят, поради което през годините много семейства са формирали движения в опит да намерят свои роднини, станали част от Братството.