След двучасови бурни дебати, в които говориха предимно социалистите и атакистите, Народното събрание отхвърли предложението за решение на Народното събрание за отпадане на санкциите на ЕС срещу Русия.Депутатите изръсиха серия от обвинения и бисери, с които искаха да се убедят взаимно в правотата си, че санкциите на ЕС срещу Русия трябва да отпаднат или да останат.

Само двама представители на мнозинството репликираха социалистите и представителите на "Атака" - шефката на парламентарната външна комисия Джема Грозданова от ГЕРБ и Мартин Димитров от Реформаторския блок. Димитров обвини социалистите, че искат да превърнат държавата ни в Троянски кон на Русия за ЕС и че "някои партии продължават да изпълняват тази задача".

Ексвъншният министър Кристиян Вигенин се оправда, че е следвал интересите на България в позицията си за ситуацията в Украйна и позициите на ЕС. Явор Гечев от БСП-Лява България пък обвини европейските ни партньори в двоен стандарт, като посочи в цифри, че Германия увеличава износа си за Русия почти двойно и строи нови две тръби за газ, като в същото време иска от България да диверсифицира своите енергоизточници.

От ДПС казаха, че отношението им по тази тема "не е нито като на русофили, нито като на русофоби, а като на реалисти", а това означава, че България, която е страна членка на ЕС и трябва да поддържа проевропейска позиция и да не подкрепя действия, които "могат да се превърнат в масова практика и в други държави, като засегне и нас". ДПС заяви, че няма да подкрепи това решение.

В крайна сметка предложението за решение на парламента да се противопостави на санкциите на ЕС срещу Русия не беше прието с помощта на 31 въздържали се депутати от ГЕРБ. От гласувалите 130 52-ма от БСП-Лява България, "Атака" и няколко независими народни избранници и 47 "против" не беше прието.