Със сложна операция на трахеята в МБАЛ Бургас е спасена полуудушена 18-годишна пациентка.
Момичето постъпва в болницата на 30 септември – миналата сряда, след като отишла да се забавлява на картинг писта в града. Девойката била с шалче, което при високата скорост се увива около гумата на колата и започва да я души. Тя успява да разкъса плата, но получава сериозни увреждания, съобщиха от болницата в Бургас.
Девойката е доведена в болницата от свой приятел. Приета е в реанимация и по време на изследване за целостта на трахеята спира да диша. За да възстановят дишането, лекарите се опитват да направят трахеостома – да отворят трахеята и с помощта на специална тръбичка да осигурят преминаването на въздуха.
„При опита да направим трахеостома се оказа, че трахеята просто я няма. Допуснахме, че травмата е много по-тежка, отколкото предполагахме. Решихме да направим спешна операция – наложи се отваряне, разкриване на целия ларинкс и трахея. Установихме, че трахеята просто е срязана – откъсната от ларинкса и придърпана към белия дроб. Учудващо е въобще как е имало дишане“, обясни зам.-директорът на МБАЛ Бургас - неврохирургът д-р Светлозар Георгиев. Операцията е извършена от него и началника на УНГ-отделението д-р Даниел Петков.
При операцията разкъсаната трахея и ларинкс са възстановени. Поставени са и дренове за разгъване на белия дроб, защото е имало опасност и от белодробно увреждане. В момента момичето е в съзнание, вече се движи самостоятелно, но още не може да говори. За пълното й възстановяване е нужно да се постави миниатюрна протеза, която да предпази оперираните тъкани от срастване и последваща допълнителна намеса.
„Благодарение на високия професионализъм на целия екип, МБАЛ Бургас за пореден път доказа, че е единствената болница в региона, способна да реагира навременно и адекватно за всеки спешен случай, пристигнал на нейна територия“, коментира изпълнителният директор на МБАЛ Бургас АД д-р Георги Матев.
По повод на извършената спешна животоспасяваща операция, екипът получи благодарствено писмо от Съвета на директорите на МБАЛ Бургас АД. „Съветът на директорите на МБАЛ Бургас, с голямо удовлетворение и професионална гордост поздравява целия екип от специалисти, които са участвали в диагностичните, оперативни и реанимационни дейности на 18-годишната пациентка, постъпила в МБАЛ Бургас с пряка опасност за живота й, причинена от увреждане на дихателните пътища.
С вашите навременно приложени отлични знания и умения вие доказахте морални и професионални нива, с които всяка здравна институция може само да се гордее. В алгоритъм на спешност, въпреки тежката травма, успяхте да овладеете основните жизнени параметри и с възстановяване на важни за живота органи спасихте още един човешки живот.
Благодарим на д-р Даниел Петков – началник на отделение по „Уши, нос, гърло“, на д-р Светлозар Георгиев – неврохирург и зам.-директор на МБАЛ Бургас, на д-р Антон Григоров – началник ОАИЛ, на д-р Даниела Люцканова – старши лекар на ОАИЛ, на д-р Ирина Довальовска – анестезиолог-реаниматор, и на всички лекари, медицински сестри от Реанимационно отделение, съпричастни с грижите си и лечебния си професионализъм в оздравяването на младата пациентка. Дълбок поклон пред високия ви професионализъм, с пожелание за много творчески успехи, здраве и семейно щастие.