Бъдещите конституционни съдии от квотата на президента проф. Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров обявиха доходите и имуществото си. След призив на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) от президентството изискаха информацията от проф. Карагьозова и Димитров, съобщава „Правен свят”.От декларацията на бившия премиер Филип Димитров става ясно, че той влиза в КС с 6 апартамента в Брюксел, София и Пловдив, собственост на семейството му. Всъщност 5 от имотите се водят на съпругата му Елена Георгиева, която е лекар, а само този в белгийската столица е на името на двамата. Той е от 100 кв.м и е купен през 2011 г. за 238 000 евро. 

Филип Димитров е посочил в декларацията си, че апартаментът в Брюксел е придобит с кредит от 193 000 евро и лични спестявания. Всъщност доста по-скъпо е оценен последният имот, който е придобила съпругата на Димитров. В декларацията е посочено, че през 2012 г. тя е наследила от майка си апартамент от 106 кв.м в София, който е оценен на близо 900 000 лв. Тъщата на Филип Димитров го е купила със спестяванията си от работа в Либия.

И докато съпругата на Димитров е по-имотна, то той има доста повече спестявания от нея. Общо семейството е декларирало 478 504 лв. в банки. Най-големият влог е от 218 000 евро на името на бившия премиер. Той е обявил, че парите са от заплата в Европарламента и в ЕС – Външна служба. Димитров е посочил, че миналата година доходите му са били 120 000 евро.

Семейството на другия юрист, когото президентът Росен Плевнелиев реши да изпрати в КС – проф. Мариана Карагьозова, също притежава доста имоти, става ясно от декларацията ѝ. И тя като Филип Димитров е омъжена за лекар - бившият министър на здравеопазването Божидар Финков. Двамата имат три апартамента в София от по 99 кв.м, 104 кв.м и 164 кв.м. Последния са купили през 2011 г. за 742 000 лв. Семейството притежава и лятна вила в Рибарица и апартамент в Созопол.

Проф. Карагьозова и Божидар Финков са успели да спестят 849 288 лв., става ясно от декларацията на бъдещата конституционна съдийка. Те са разпределени в 8 влога, като всеки от тях е под гарантираната сума при фалит. В декларацията е посочено, че парите от спестявани, заплати, хонорари и наследство. Доходите на Божидар Финков за миналата година са близо 236 000 лв., а на проф Карагьозова - малко над 24 000 лв.