Редица религиозни дейци на Саудитска Арабия призовават да се обяви джихад на официалните власти в Сирия и на нейните съюзници Русия и Иран, съобщава агенция Ройтерс. На свой ред Западът продължава да обвинява Русия за ударите по т.н. независима умерена опозиция. Последната иска от Америка и нейните съюзници ракети за защита от руските самолети.Москва твърди, че унищожава единствено бази на терористите. Политолозите смятат, че сблъсъците между коалициите, които действат в Сирия, едва ли са възможни. Всички като че ли са заинтересовани от победата над терористите, но същото време искат да следват и своите интереси. Но не е възможно да се угоди на всички.

Министерството на отбраната на Русия и Пентагонът буквално се състезават по брой на постижения в Сирия. Военните сводки на двете ведомства много си приличат, съобщавайки колко полета са осъществени и колко обекта са унищожени. 

Съответно според информацията на чужди медии, САЩ и техните съюзници са решени да подкрепят настъплението на кюрдите фактически срещу столицата на „Ислямска държава”. Става дума за град Рака. И така излиза, че активността на Русия по някакъв начин е подтикнала западната коалиция към по-решителни действия. Например да разшири териториите си, тъй като се бои, че те ще преминат към руснаците или към Асад. 

Прозападните сирийски бунтовници искат от съюзниците или политически да прекратят атаките срещу тях, или да им предоставят оръжие за защита от руските самолети. Може би става дума за стрингерите, използвани още в Афганистан. 

Смята се, че Обама не би трябвало да се съгласи с това, тъй като понятието „сирийска умерена опозиция” е много мъгляво и оръжието може да се озове при бойците. От друга страна, тъй като зад всяка голяма групировка в Сирия стоят големи държави, това е заплаха за истински сблъсък между различните коалиции. Напрежението вече е налице, след като руски самолет се озова на турска територия.

Може би страните координират действията помежду си, но в политически план на този етап се води информационна война. НАТО, ЕС и сАЩ обвиняват руската въздушна ескадрила заради атаките на техните съюзници – умерената сирийска опозиция, от които загиват мирни граждани мюсюлмани. Популярна е тезата, че военните на Асад умишлено насочват руските самолети към основните си противници, тъй като според Запада, те са врагове на умерената опозиция.

Москва твърди, че бомбардира терористите, тъй като в Сирия се пресичат твърде много интереси. И е изключително трудно са се постигне споразумение с всички. Възможно е да се координират действията със западната коалиция, но пък да се разминат с монархиите от Близкия Изток и Турция. Но един от кюрдските лидери приветстват участието на Русия в борбата с тероризма с надеждата, че това ще донесе свобода на народа му. А Анкара се отнася изключително болезнено към това.