За да имаме пари в нашата Здравноосигурителна каса, трябва да има приватизация. Това е една от причините болниците да са пълни с пациенти, които не са болни. Една от най-разпространените диагнози през миналата година беше „консервативно лечение на пикочно-половата система”. Това коментира в сутрешното студио на Нова телевизия здравният министър Петър Москов.
„Ние ще разпишем ясно системата за хоспитализация. Нито едно от действията, които правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Здравноосигурените трябва да получават срещу своите пари съответното качествено здравеопазване”, поясни министърът.
Той допълни, че ще има основен пакет със заболявания, които веднага ще бъдат подпомогнати от касата. Ще има и допълнителен пакет – за болницата, която пациентът си е избрал. „Ще приложим добре забравеното правило – какви са критериите да влезете в болница и какви са критериите да ви изпишат”, допълни Москов.
„Това, което предвижваме, в края на януари в българските болници задължително ще въведем персонален пръстов идентификат. На всеки един пациент – здравноосигурен, който само с палец ще докаже това в болницата”, разкри министърът.
„Ама това е като в Индия”, прекъсна го тв водещият Виктор Николаев.
„Не, не е като в Индия. Ако вие имате причина да отидете в болница ида си сложите пръстчето, това е ваш избор. Тези четящи устройства струват двадесетина евро”, заяви Москов.
Той допълни, че всеки здравноосигурен гражданин ще има свой здравен пакет.
„Дайте пример, че не мога да го разбера”, намеси се Виктор Николаев.
„Ако вие сте късметлия и имате нужда от конкретен специалист, ще се доберете до направление. Така беше досега. От тук нататък вие ще имате своя минимален гарантиран достъп за здравноосигурителния си статус. Това са прости разчети”, каза министърът.