Учителите в България сред най-застаряващите в Европейския съюз. Почти половината от преподавателите в страната са на възраст над 50 години. Данните са на Евростат и бяха представени по повод Международния ден на учителя, който се отбелязва днес. Според информацията най-много учители на възраст над 50 години има в Италия, на второ място в класацията е нашата страна, следват Естония, Литва и Швеция.В Европа едва 10% от учителите са под 30-годишни, а като цяло тези над 50-годишна възраст са 36 на сто, съобщава bTV.

Да се върне престижът на учителската професия е една от целите на световната награда за преподаватели. Призът е Нобеловият еквивалент за постижения в учителската професия за учители от държавни и частни училища. Учреден е през март 2014 г. от фондация „Варки”.
Тази година за световната награда за преподаватели има номиниран и български учител, който може да спечели награда от 1 милион долара. Номинацията на Таня Борисова беше обявена на специална церемония в ръководеното от нея училище.
Българският учител е достоен за уважение. Ние се стремим с нашата работа всекидневно да показваме това, защото виждате какво е в училище. Ние работим с вашите деца всекидневно, проблемите са тук в училище и ние се стремим да ги разрешаваме”, каза г-жа Борисова.