Тук има хора, които са били на нашите предизборни митинги преди две години, в моята кампания като кандидат за вицепрезидент аз говорих главно за Ивайло Калфин, за неговия професионализъм, за неговата деликатност и политическа привързаност към БСП. И си задавам въпроса: аз ли съм бил старият глупак или старият наивник, но така е в живота. Това каза проф. Стефан Данаилов от БСП на заседанието на 48-мия Конгрес на партията.

„Аз започнах с доверието и няма да свърша с доверието. Знам, че за мен е важно да имам вашето доверие и вие да имате моето", заяви той.

„Стигам до въпроса на Сергей - ще печелим ли избори? Абе, хора, в тия години на политически битки, разправии и прочее, винаги сме тичали в няколко писти. Хубаво, ще тичаме в лявото в две писти - ами че ние къде сме напред, аз не знам те къде ще тичат", каза Данаилов.

„Отново ми припомниха, че съм червен боклук, че съм един паразит, който крепи някакъв стол в парламента и граби българския народ, което никак не е радостно, но в същото време си представих какво щеше да бъде на фона на това отново да се вихри една власт, на която й сърбахме попарата 4 години", посочи проф. Стефан Данаилов.

Борещият с тежка болест депутат отговори на въпроса "БСП или АБВ", като порица Ивайло Калфин, подкрепи Сергей Станишев, прегърна го и с емоционалното си слово го разплака пред многобройните делегати и гости на червения конгрес.

Данаилов не скри, че не е напълно удовлетворен от управлението на страната. "Голяма част от това, с което аз агитирах хората, не се реализира. Какво стана с АЕЦ "Белене"? Тишина! Какво стана с магистрала "Хемус"? Тишина! Голям проблем е и военното училище в Долна Митрополия", припомни Данаилов.

"Вчера бях решил да отида до нотариус и да напиша пълномощно Станишев да пуска моя глас за решенията на конгреса", обяви Данаилов и допълни, че вълнението все пак го е накарало да присъства лично. В този момент делегатите станаха прави, а Станишев се приближи до актьора. Двамата се прегърнаха, а червеният лидер не успя да сдържи сълзите си.

Емоцията превзе до такава степен сцената, че след продължителните аплодисменти евродепутатката Илияна Йотова се почувства неловко, когато взе думата и започна изказването си с изречението: "Уважаеми другари и другарки - трудно се говори след Ламбо".