Бъдещето не е на газовите тръби, а на таланта. Това заяви при връчването на годишните награди "Джон Атанасов" президентът Росен Плевнелиев.

"В бъдеще държавите няма да бъдат силни заради своите армии. Няма да бъдат силни, защото могат да прекрояват граници и да печелят територии. Ще бъдат силни с успеха на нацията. Бъдещето не е на армиите войници, а на армиите от компетентни млади хора”, заяви държавният глава.

Плевнелиев съобщи, че у нас софтуерната индустрия бележи 1,74% от БВП, като 60% от износа е към страни като САЩ, Канада, Великобритания и страните от Западна Европа. Той посочи, че само преди 10 години броят на работещите в този бранш у нас са били 5 хиляди души, а сега е 17 хиляди души. В същото време преди 10 години оборотът на компаниите е бил шест пъти по-малък. „Има 600% ръст в този сектор за последните години”, заяви президентът. Освен това, според него ние покриваме всичко от А до Я – „можем да разработим всеки продукт”, каза Плевнелиев.

90% от работещите в ИТ сектора са млади хора до 35 години, а 80% от тях говорят и чужди език. Той посочи, че именно ИТ секторът е този, който създава доброто име на страната ни. Това е и причината много млади хора да остават и да се развиват в страната ни.

Голямата награда „Джон Атанасов” тази година е присъдена на Цено Галчев, който е доктор по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ за научните му постижения в микро-електромеханичните системи. Той е създал системи, които преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество, което може да захранва електронни системи и схеми.

Грамота „Джон Атанасов” за проект с голям обществен интерес получиха Георги Държанлиев и Станимир Ненов за проекта им Pravatami.bg. За тази категория е имало и най-много проекти - над 30, които са се съревновавали.

От тази година за първи път бе връчена и грамота „Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки”. Призьор е Христо Стоянов, който е студент първа година в Stanford University в САЩ заради участието му в международното състезание Intel ISEF 2015.

Грамоти „Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” получиха и дванадесетокласниците Марин Шаламанов от Националната математическа гимназия в София и Виктор Кирилов от Природо-математическата гимназия в Монтана и техните преподаватели Петър Петров и Красимир Асенов.