Ще се отнема регистрацията на автомобил за една година на водач, който кара без книжка, ако е в нетрезво състояние или откаже проверка за алкохол. Това предвиждат част от промените в Закона за движение по пътищата, обявени днес от МВР.Промени ще има и в Наказателния кодекс. Сред тях е и носене на наказателна отговорност за шофиране с превишена с над 60 км/ч скорост, съобщава БНР. 

Други промени в проекта за изменение на Закона за движение по пътищата са двойно по-големи глоби за водачи, които карат пътници в автомобила си в нетрезво състояние. Въвежда се и по-нисък праг за алкохол за водачите, от 0,2 до 0,7 промила и от 0,7 до 1,2 промила. Освен това промените в закона регламентират и понятието "нови водачи", те ще бъдат с по малък брой точки в контролните талони. 

От МВР обясниха още, че основните мерки ще бъдат срещу неправоспособните водачи, както и тези, които управляват след употреба на алкохол. Двойно се увеличават глобите и за тези, които карат с превишена скорост с над 30 километра, над 40 километра и над 50 километра. От МВР изнесоха статистика, че 38 процента от тежките катастрофи през 2014 година са именно заради превишена скорост. Въпреки това водачите имат гратисен период от 14 дни да заплатят 50 процента от глобата, ако разбира се спазят този срок. 

Сред промените в Наказателния кодекс, представени от заместник правосъдния министър Петко Петков, са криминализиране на гонките. Там наказанието е от една до шест години "лишаване от свобода". Криминализира се и хулиганството чрез използване на МПС. Също така отпада наказанието "Конфискация на автомобила" след алкохол, въпреки това обаче след шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта се предвижда се спира регистрацията на автомобила за срок от една година.