Министерство на здравеопазването търси нови, млади лица за Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов в рамките на втората годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.Москов засегна три основни теми в изказването си: 1. кражбите в системата на здравеопазването; 2. лекарствената политика; 3. оптимизирането на административните разходи. 

В НЗОК ще има коренна промяна, ще продължат структурните промени. За последните шест месеца заедно с прокуратурата и ДАНС са разследвани злоупотреби, през следващите месеци очакваме конкретни резултати, заяви здравният министър. Относно надлимитните дейности Москов заяви, че това е напълно незаконно и не може да съществува.

"Купонът свърши. Правилата трябва да се спазват от всички", посочи здравният министър и добави, че до края на годината ще бъде готова и здравната карта за страната. 

Той поясни също така, че в момента областните здравни карти са процес на събиране, но скоро това ще бъде приключено. За лекарствената политика, Москов каза, че доплащанията с всяка следваща година са се увеличавали, като това е довело до ръст със 100-200% над референтната цена на лекарствата. 

„Процесът за договаряне на задължителните отстъпки е минал вече в НЗОК”, подчерта здравният министър.

Предстои да се обсъдят ясни параметри между държавата и фармацевтичната индустрия, но това няма да стане до края на тази година. Според министъра там, където има много генерици, пациентите няма да доплащат повече от 50% от цената на лекарството, защото трябва да има конкуренция и тези лекарства ще бъдат изведени от системата за реимбурсация. Москов посочи и че финансирането на болниците ще бъде на принципа на заплащане за резултат, а не както досега за заплащане за дейности.