Държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи президентските отличия „Джон Атанасов“ за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии.
На церемонията на 5 октомври от 17.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 за първи път ще бъдат връчени грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст и грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти на създатели под 35-годишна възраст. По традиция ще бъдат обявени носителите на грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“. Участниците в тазгодишния конкурс за президентските отличия „Джон Атанасов“ ще бъдат отличени и с редица допълнителни награди.
Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. Сред лауреатите на високото отличие са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в различни направления на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика.