Единствените две панди във Великобритания могат да бъдат клонирани от учени в опит да спасят редкия вид от пълното им изчезване, съобщиха от зоологическата градина в Единбург.
Тиан Тиан и Ян Гуан – мечетата са взети от Китай през 2011 г. , но оттогава не са успели да се чифтосат. През лятото обявиха, че и опитите за изкуствено осеменяване за безуспешни.
За това екип от международни учени обмислят клонирането на едната или и на двете мечета, само с тъканни проби от устата на животните, пише „Индипендънт”.
Въпреки това природозащитниците предупредиха, че клонирането не е дългосрочно решение на екологичните предизвикателства и обясниха, че клонираните животни могат да страдат от здравословни проблеми.
Д-р Бил Ричи, директор на Института „Розлин”, който ще участва в клонирането на пандите, разкри, че екипът му е успял да изолира клетки, необходими за започване на процеса.
„Фактът, че можем да размножаваме клетки е стъпка в правилна посока. Това може да даде старт на истински проект за клониране. Хората се притесняват от клонирането и биха предпочели конвенционални методи, но пандите са аномалия, заради начина им на живот. Това е стъпка да спасим застрашения вид и да му помогнем да се запази”, обясни ученият.
Според критиците на идеята клонирането създава копие на съществуващото животно , което не може да обогати генофонда на вида.
Размножаването на пандите е изключително труден процес. Женските имат овулация само за една седмица всяка година, но понякога може да заченат само в един ден. Освен това съществува проблема, че мъжките панди в плен дори не знаят какво да правят, защото не растат около себеподобни.