Марк Зукърбърг оглави класацията на новите лидери на планетата
Богатството на 31-годишния магнат надхвърли $38 млрд.
Основателят на най-голямата социална мрежа Facebook Марк Зукърбърг оглави класацията на сп. "Венити феър" за 2015 г. на най-влиятелните личности на планетата, т.е. така да се каже новият елит на света. Сп. "Венити феър" съставя класацията на новия елит всяка година и включва в нея най-влиятелните бизнесмени и представители на медийната общност. Зукърбърг напълно заслужава да бъде поставен на върха на тази класация. Неговият бизнес тръгва от малка стая в общежитито на Харвардския университет, а сега компанията "Фейсбук" е на стойност 240 млрд. долара, а влиянието й в различните области на обществото става все по-голямо. Богатство на Марк Зукърбърг надхвърли 38 млрд. долара. "На възраст 31 години Марк Зукърбърг влияе като висш държавен лидер", коментира редакторът на списанието Грейдън Картър. "Зукърбърг несъмнено е най-младият човек, оглавявал някога класацията на най-влиятелните личности на планетата. Той се прояви като блестящ бизнесмен. А в бъдеще може да се превърне и в един от най-големите корпоративни лидери", смята Картър.
Марк Зукърбърг има грандиозни планове за обединение на абсолютно всички хора на планетата във виртуалната реалност. Стъпка към тези планове бе поставеният наскоро от Фейсбук рекорд 1 милиард потребители на тази все по-популярна социална мрежа да я използват едновременно. "Преодоляхме важна граница. За първи път един милиард души използваха Фейсбук през един и същи ден. На 28 август всеки седми човек на Земята е влязъл във Facebook, за да се свърже със своите приятели и семейството си. За първи път достигнахме границата от 1 милиард потребители едновременно, но това е само началото от процеса на свързване на целия свят", коментира Марк Зукърбърг. Той е много горд с голямата общност във Фейсбук и възможността всеки да бъде чут и да изрази разбиранията си, използвайки възможностите на съвременния технологизиран свят. Активните потребители на Фейсбук вече са над 50% от потребителите на интернет в света.

Приходите на компанията надминават прогнозите
Най-голямата в света социална мрежа Фейсбук отчита все по-големи приходи и печалба, които надхвърлят очакванията на анализаторите. Резултатите на компанията през 2014 г. бяха насърчени от мобилния рекламен бизнес. Показателни са приходите на социалната мрежа през четвъртото тримесечие на година, които възлязоха на 3,85 млрд. долара. Те надскочиха прогнозите, които сочеха 3,77 млрд. долара, отбелязва агенция Блумбърг. Нарастването е с 49% на годишна база. Нетната печалба на социалната мрежа за пероида скочи с 34% на годишна база до 701 млн. долара. Печалбата, без някои специални ефекти, възлиза на 54 цента за акция, докато анализаторите очакваха тя да е 48 цента за акция. Активните потребители в социалната мрежа се увеличиха до 1,39 млрд. Особено важно за компанията е, че 1,2 млрд. от ползвателите на Фейсбук влизат в мрежата от смартфон или таблет. Бъдещето на социалната мрежа е свързано именно с тази тенденция. Делът на рекламните приходи от мобилни устройства е 69%, докато през третото тримесечие на 2014 г. той беше 66%, а преди година беше около 50%.
"През 2014 г. успяхме да постигнем много", казва основателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг. "Нашата общност продължава да расте и ние отчитаме постоянен напредък в опита ни да свържем света в мрежата", допълва той. Постигнатите резултати са индикатор на напредъка на Фейсбук в изграждането на механизъм за продажби на реклами извън основния бизнес на компанията. Базираната в Менло Парк, Калифорния, компания сега залага все повече на промоции и продажби, като използва технология за проследяване на реакциите на потребителите, без значение какво е устройството, което те използват. Този ход помогна за насърчаване на приходите, макар че Фейсбук предупреди за вероятността разходите да се увеличат заради новите инициативи и придобивания, сред които Oculus VR Inc. и WhatsApp Inc. Именно за това през последното тримесечие на 2014 г. разходите на компанията са скочили с 87% на годишна база до 2,72 млрд. долара (2,4 млрд. евро). Тази сума съответства например на годишния брутен вътрешен продукт на Бурунди.

Избира хора, за които той би искал да работи
За успеха при разработването на създадения от Марк Зукърбърг и ръководен от него Фейсбук, огромен принос имат и наетите служители. Отговаряйки на въпроса как избира служители за най-близкото си обкръжение, Зукърбърг споделя, че прави това не чрез интервюта, каквато е преобладаващата практика. "Много е важно да провериш нещата на място и да видиш кой как работи. Само така можеш да избереш най-подходящите хора", казва младият милиардер. "С течение на времето в практиката се убедих, че трябва да назначавам да се трудят за мен само такива хора, за които аз с удоволствие бих искал да работя", обяснява ключа на кадровата си статегия Зукърбърг. Той препоръчва своя принцип и на другите бизнесмени. Смята, че който възприеме това правило при основаването на компанията си, ще изгради много силна и печеливша икономическа структура.
Скоро в мрежата ще има бутон "дислайк"
Във "Фейсбук" ще има промяна, чакана от години. Основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг обяви, че ще бъде създаден бутон, обратен на този за харесване. Сега "Фейсбук" има само бутон за одобрение "лайк". Той беше въведен преди 6 години и се превърна в световен феномен.
Новият бутон, наречен предварително от медиите "дислайк", вече е в напреднала фаза на разработка. Според Зукърбърг, той няма да бъде сложен, за да изразява омраза, а ще помогне на потребителите да изразят съчувствие или съжаление. Така под тъжни новини или статуси, хората ще могат да покажат отношение, без да се налага да натискат бутона за харесване.